alternative action, alternative thinking

Μαρμελάδα φράουλα και η χαρά της άνοιξης! | της Αμάτας Σκουλούδη

1.1K 0
Μόλις δω τις πρώτες φράουλες στο μανάβη, χαίρομαι διπλά. Πρώτον, γιατί ξέρω ότι έφτασε η άνοιξη, που σημαίνει πως φτάνει το καλοκαίρι, που σημαίνει πως πλησιάζουν οι διακοπές, που με τη σειρά του σημαίνει θάλασσα, ήλιος, πατάτες τηγανητές, τζατζίκι, χωριάτικη (νομίζω ξέφυγα από το σκοπό της συνταγής…).

Δεύτερον, γιατί ξέρω πως η μαμά μου αργά ή γρήγορα θα βάλει κατσαρόλα για μαρμελάδα φράουλα – ποσότητες μεγάλες, όχι αστεία – και το πολύ σε 3-4 μέρες θα φτάσει στο σπίτι πεσκέσι με κάμποσα βαζάκια. Φέτος της ζήτησα και τη συνταγή, «για να δοκιμάσω και μόνη μου», έτσι της είπα. Η αλήθεια είναι πως η μαρμελάδα της είναι τόσο απλή και γρήγορη που σκέφτηκα πως έπρεπε να την καταγράψω για το Alternactive.gr!

 Υλικά:
2 κιλά μικρές και μεσαίες φράουλες ή 1 κιλό μεγάλες
2 κιλά ζάχαρη
τον χυμό ενός λεμονιού

*Συμβουλή της να προτιμώ τις μικρές φράουλες, είναι συνήθως πιο γευστικές από τις παραφουσκωμένες («τα μικρά αρώματα» κλπ).

Πλένει από το προηγούμενο βράδυ καλά τις φράουλες και τις κόβει στη μέση, σε μεγάλα κομμάτια. Τις βάζει σε κατσαρόλα μαζί με όλη τη ζάχαρη, σκεπάζει και τις αφήνει εκεί όλη τη νύχτα.

Ως δια μαγείας, το επόμενο πρωί οι φράουλες πλέουν σε σιρόπι κατακόκκινο, η ζάχαρη έχει λιώσει και μαλακώσει πολύ. Ανάβει τότε τη φωτιά σε μεσαία προς δυνατή σκάλα, ανακατεύει με μεγάλη κουτάλα μέχρι η ζάχαρη να λιώσει για τα καλά. Μετά την πρώτη βράση, αρχίζει το ξάφρισμα, συνήθως ο αφρός είναι πολύς, και ανακατεύει συνεχώς. Μπορεί ο αφρός να επιμείνει, να επιμείνετε κι εσείς να τον αφαιρείτε! Μετά από ένα δεκάλεπτο, χαμηλώνει ελάχιστα τη φωτιά και αφήνει τη μαρμελάδα να βράζει έντονα. Περίπου μισή ώρα βράσιμο χρειάζεται από εδώ και πέρα, ανακάτεμα συχνά-πυκνά και προς το τέλος κάνει την εξής δοκιμή για να σιγουρευτεί πως έχει δέσει:

Αν, σηκώνοντας την κουτάλα από την κατσαρόλα, η μαρμελάδα στάζει από όλη την επιφάνεια της κουτάλας, είναι δηλαδή αρκετά παχύρευστη και πέφτει μονοκόμματα και όχι σαν σιρόπι, σημαίνει πως έχει δέσει. Προς το τέλος, ρίχνει το χυμό του λεμονιού, καλό ανακάτεμα και τράβηγμα από τη φωτιά.

Όσο η μαρμελάδα κρυώνει, πλένει καλά τα βάζα που θα χρησιμοποιήσει, τα βάζει ξαπλωτά σε φούρνο που έχει ζεστάνει στους 150 βαθμούς και τα αφήνει εκεί για μισή ώρα. Έτσι αποστειρώνονται!

Μπορεί η μαρμελάδα να έχει λίγο αφρό ακόμα, αφαιρέστε τον όσο ακόμα είναι ζεστή. Μόλις κρυώσει, μοίρασμα στα βάζα και σφιχτό κλείσιμο με το καπάκι. Επειδή δεν είναι πολύ σφιχτή, πάντα μου λέει να την φυλάω στο ψυγείο, για να μη χαλάσει.

Βέβαια το βαζάκι αδειάζει τόσο γρήγορα, που δεν θα προλάβαινε να χαλάσει έτσι κι αλλιώς. Πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί τα βιαστικά πρωινά, σε γιαούρτι το βράδυ ή δίπλα σε κέικ. Συχνά βάζω και μια κουταλιά μαρμελάδα στις σος που ετοιμάζω για σαλάτες – τους δίνει γλύκα και μπόλικο άρωμα!

Comment

Your email address will not be published.

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση cookies εκ μέρους μας. πληροφορίες

Διαφημιστικά Μηνύματα και cookie DoubleClick DART Το cookie DoubleClick DART χρησιμοποιείται από την Google στις διαφημίσεις που προβάλλονται στους ιστότοπους των συνεργατών της, όπως σε ιστότοπους που προβάλλουν διαφημίσεις του AdSense ή συμμετέχουν σε πιστοποιημένα από την Google δίκτυα διαφημίσεων. Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τον ιστότοπο alternactive.gr και βλέπουν ή κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση, ενδέχεται να αποθηκευτεί ένα cookie στο πρόγραμμα περιήγησης του εν λόγω τελικού χρήστη. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από αυτά τα cookie θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη προβολή και διαχείριση των διαφημίσεων στον(στους) ιστότοπο(-ους) του εκδότη και στον ιστό.

Close