alternative action, alternative thinking

Μακαρόν με διπλή καραμέλα! | Madame Gâteaux

2.46K 0

Τα μακαρόν μπορεί να είναι κάπως ιδιότροπα, αλλά σας εγγυώμαι πως η χαρά που θα νιώσετε όταν τα πετύχετε, δεν συγκρίνεται με καμία άλλη ζαχαροπλαστική κατάκτηση!

Σήμερα, τα φτιάξαμε με γεύση καραμέλα – αλλά το twist είναι πως έχουν δύο διαφορετικές γεμίσεις και υφές: βουτυρόκρεμα καραμέλας και σιρόπι καραμέλας, ώστε η απόλαυση να είναι διπλή!

Υλικά:

 Για τα μακαρόν: (περίπου 30 κελύφη, δηλαδή 15 μακαρόν)

  • 60 γρ ασπράδι, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 40 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 110 γρ ζάχαρη άχνη
  • 60 γρ αμύγδαλο πούδρα

Για τη γέμιση:

Για το σιρόπι καραμέλας:

  • 160 γρ ζάχαρη
  • 35 μλ νερό
  • 1 κτσ σιρόπι γλυκόζη
  • 110 γρ κρέμα γάλακτος
  • 35 γρ βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη βουτυρόκρεμα καραμέλας:

  • 100 γρ βούτυρο μαλακό
  • 150 γρ ζάχαρη άχνη
  • όσο θέλουμε από το σιρόπι καραμέλας

Ειδικός εξοπλισμός:

  • 2 σακούλες κορνέ με στρογγυλή μύτη

Μέθοδος:

Για τα μακαρόν:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια ώσπου να αφρατέψουν. Ρίχνουμε σταδιακά την κρυσταλλική ζάχαρη από πάνω, συνεχίζοντας να χτυπάμε, ώσπου να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
  2. Στον πολυκόφτη, χτυπάμε το αμύγδαλο πούδρα με την άχνη, ώσπου να ανακατευτούν καλά. Ιδανικά, περνάμε το μείγμα και απο κόσκινο: έτσι τα μακαρόν μας θα γίνουν πιο λεία. Αν δεν βρίσκετε πούδρα αμυγδάλου, χρησιμοποιήστε ασπρισμένα αμύγδαλα και κόψτε τα στον πολυκόφτη όσο πιο ψιλά μπορείτε.
  3. Με μια σπάτουλα σιλικόνης, ανακατεύουμε το μείγμα άχνης/αμυγδάλου μέσα στη μαρέγκα, διπλώνοντάς το με γρήγορες κινήσεις, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσουμε τη μαρέγκα.
  4. Γεμίζουμε το κορνέ με το μείγμα και σχεδιάζουμε κυκλάκια μέσα στο ταψί μας, το οποίο θα στρώσουμε με αντικολλητικό χαρτί.
  5. Αφού σχηματίσουμε τα μακαρόν, όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε, χτυπάμε το ταψί μερικές φορές δυνατά επάνω στον πάγκο, ώστε το μείγμα να απλωθεί και να γίνει λείο.
  6. Αφήνουμε τα μακαρόν για μισή ώρα επάνω στον πάγκο, ώστε να σχηματιστεί “πέτσα” στην επιφάνειά τους.
  7. Ψήνουμε τα μακαρόν για 15 περίπου λεπτά, σε φούρνο προθερμασμένο στους 150 βαθμούς.
  8. Δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο ώσπου τα μακαρόν να φουσκώσουν και να σχηματίσουν “πόδι”, μικρές δηλαδή φουσκαλίτσες γύρω από τη βάση τους. Αφού γίνει αυτό, μπορούμε να ανοίξουμε για να τσεκάρουμε την πορεία τους. Σηκώνουμε ένα με προσοχή και τεστάρουμε: εάν ξεκολλάει από το χαρτί, είναι έτοιμα. Προσέχουμε να μην τα ψήσουμε υπερβολικά: θέλουμε να είναι τραγανά απ’ έξω και μέσα να έχουν υγρή και λαστιχωτή υφή.

Για το σιρόπι καραμέλας και τη βουτυρόκρεμα:

  1. Πρώτα φτιάχνουμε την καραμέλα.
  2. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη και το αλάτι, σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να πάρουν βράση και παρακολουθούμε συνεχώς: θα αρχίσουν να καραμελώνουν γρήγορα και πρέπει να προσέξουμε να το βγάλουμε από τη φωτιά όταν πάρει ωραίο χρώμα καραμέλας, πριν σκουρύνει υπερβολικά.
  3. Βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα σιγά-σιγά την κρέμα και με έναν αυγοδάρτη χτυπάμε γρήγορα ώσπου να διαλυθεί, προσέχοντας να μην καούμε.
  4. Ανακατεύουμε μέσα και το βούτυρο και μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα μπολ ώστε να κρυώσει.
  5. Στο μεταξύ, για τη βουτυρόκρεμα, χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη στον κάδο του μίξερ, ώσπου να αφρατέψουν. Όταν η καραμέλα μας έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτουμε όση θέλουμε (μερικές κουταλιές αρκούν) και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
  6. Γεμίζουμε το κορνέ με τη βουτυρόκρεμα και, στα μισά μακαρόν, σχηματίζουμε ένα δαχτυλίδι περιμετρικά, έτσι ώστε στη μέση να έχουμε ένα μικρό κενό, όπου θα βάλουμε το σιρόπι καραμέλας.
  7. Με ένα μικρό κουταλάκι, γεμίζουμε τα κενά με το σιρόπι καραμέλας.
  8. Καπακώνουμε με τα άλλα μισά μακαρόν.
  9. Φυλάμε τα μακαρόν σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς μέσα στο ψυγείο για 1-2 μέρες. Καλό είναι να τα απολαύσετε όσο είναι φρέσκα!

Η Madame Gâteaux είναι chef pâtissier και ειδικεύεται στο afternoon tea. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες συνταγές της στο blog της. Επίσης, θα τη βρείτε στο facebook και το instagram.

Comment

Your email address will not be published.

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση cookies εκ μέρους μας. πληροφορίες

Διαφημιστικά Μηνύματα και cookie DoubleClick DART Το cookie DoubleClick DART χρησιμοποιείται από την Google στις διαφημίσεις που προβάλλονται στους ιστότοπους των συνεργατών της, όπως σε ιστότοπους που προβάλλουν διαφημίσεις του AdSense ή συμμετέχουν σε πιστοποιημένα από την Google δίκτυα διαφημίσεων. Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τον ιστότοπο alternactive.gr και βλέπουν ή κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση, ενδέχεται να αποθηκευτεί ένα cookie στο πρόγραμμα περιήγησης του εν λόγω τελικού χρήστη. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από αυτά τα cookie θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη προβολή και διαχείριση των διαφημίσεων στον(στους) ιστότοπο(-ους) του εκδότη και στον ιστό.

Close