Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα κέικ σοκολάτας. Το συγκεκριμένο θα ικανοποιήσει τους φανατικούς chocolate lovers, αλλά και εσάς που -όπως κι εγώ- βρίσκετε την πολλή σοκολάτα κάπως too much: είναι φτιαγμένο με γλάσο bitter σοκολάτας και περιέχει sour cream, που σπάει την πολλή γλύκα και δεν λιγώνει!
Θα χρειαστείτε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση (bundt), αλλά μπορείτε να το φτιάξετε και σε φόρμα για loaf cake, μειώνοντας την ποσότητα κατά ένα τέταρτο.
Υλικά:
Για το κέικ:
- 230 γρ βούτυρο
- 60 γρ κακάο σε σκόνη
- 15 γρ εσπρέσο διαλυμένος σε 130 μλ νερό
- 400 γρ ζάχαρη
- 200 γρ sour cream (εάν δεν τη βρούμε, αντικαθιστούμε με γιαούρτι στραγγιστό με πλήρη λιπαρά)
- 2 αυγά
- 250 γρ αλεύρι
- 1 κτγ μαγειρική σόδα
- 1/2 κτγ αλάτι
Για το γλάσο:
- 120 γρ σοκολάτα μπίτερ
- 80 γρ βούτυρο
- 20 γρ σιρόπι γλυκόζης
- πολύχρωμα sprinkles
Μέθοδος:
Για το κέικ:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, λιώνουμε το βούτυρο στον φούρνο των μικροκυμάτων.
- Προσθέτουμε το κακάο και τον εσπρέσο και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη. (Αν δεν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων, κάνουμε το ίδιο πράγμα σε μπεν μαρί.)
- Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τη ζάχαρη, την κρέμα και τα αυγά.
- Προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ (βούτυρο/κακάο/εσπρέσο) και χτυπάμε καλά.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα. Τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα bundt (στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στο κέντρο).
- Γεμίζουμε τη φόρμα και ψήνουμε στους 180. Το κέικ είναι έτοιμο όταν μπορούμε να βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα μέσα και να βγει στεγνή.
Για το γλάσο:
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα τρία υλικά και το τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί.
- Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το κέικ.
- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με πολύχρωμα sprinkles.
H Madame Gâteaux είναι chef pâtissier και ειδικεύεται στο afternoon tea.
Mπορείτε να τη βρείτε στην ιστοσελίδα της Madame Gâteaux, στο facebook και το instagram.