Το lemon posset είναι ένα κλασικό βρετανικό επιδόρπιο, ιδανικό για να κλείσει ένα χορταστικό δείπνο, αφού είναι ανάλαφρο και δροσιστικό. Είναι ιδιαίτερα εύκολο στην παρασκευή του και χρειάζεται μόλις τρία υλικά: λεμόνι, κρέμα και ζάχαρη.
Εμείς σήμερα το φτιάξαμε με χαμομήλι, που έχει καταπραϋντική δράση και φυσικά, ταιριάζει υπέροχα με το λεμόνι!
Υλικά:
Για τα lemon posset:
- 600 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 φακελάκια χαμομήλι
- 75 μλ χυμός λεμόνι
- ξύσμα από 3 λεμόνια
Για τη ζάχαρη λεμονιού:
- ξύσμα από 3 λεμόνια
- 1 κτσ ζάχαρη κρυσταλλική
Μέθοδος:
Για τα lemon posset:
- Βάζουμε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το χαμομήλι και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Βράζουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το ξύσμα και τον χυμό λεμόνι. Σουρώνουμε το μείγμα και γεμίζουμε μερικά φλυτζάνια του τσαγιού.
- Τοποθετούμε τα φλυτζάνια στο ψυγείο και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες, ώσπου να πήξει το μείγμα.
- Σερβίρουμε πασπαλίζοντας επάνω λίγη ζάχαρη λεμονιού.
- Παραδοσιακά τα lemon posset σερβρίρονται με σκοτσέζικα μπισκότα shortbread. Εσείς, βάλτε στο πιατάκι όποιο μπισκότο σας αρέσει!
Για τη ζάχαρη λεμονιού:
- Μπορείτε να φτιάχνετε τακτικά αυτή τη ζάχαρη λεμονιού σε ποσότητα, και να τη φυλάξετε για να στολίζετε διάφορα κέικ και γλυκά.
- Απλώστε το ξύσμα λεμονιού και πασπαλίστε από πάνω τη ζάχαρη, σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε το στον φούρνο, στους 170 βαθμούς, για λίγα λεπτά, ώσπου να ξεραθεί, αλλά να μη μαυρίσει.
- Όταν κρυώσει, τρίψτε το με τα χέρια σας, να γίνει σαν ψίχουλα. Φυλάξτε το εκτός ψυγείου, σε ένα δοχείο με καπάκι που κλείνει ερμητικά.
Η Madame Gâteaux είναι chef pâtissier και ειδικεύεται στο afternoon tea. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες συνταγές της στο blog της. Επίσης, θα τη βρείτε στο facebook και το instagram.