alternative action, alternative thinking

Κέικ με σύκα, μέλι και δεντρολίβανο | Madame Gâteaux

3.3K 0

Όποτε κάποιος με ρωτάει ποιο είναι το αγαπημένο μου φρούτο του καλοκαιριού, το βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσω μόνο ένα. Τα σύκα πάντως σίγουρα έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου! Άσε που μπορεί κανείς να τα απολαύσει με άπειρους τρόπους: είτε σε γλυκές τάρτες με κρέμα αμυγδάλου, σε αλμυρές μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα μέσα σε ένα μείγμα μούσλι είτε φυσικά σκέτα, ζεστά, κατευθείαν από το δέντρο, είναι πεντανόστιμα. Σήμερα φτιάξαμε ένα αναποδογυρισμένο κέικ με μέλι και δεντρολίβανο, που τους ταιριάζει πολύ, όπως άλλωστε και όλα τα “χορτάρινα” μυρωδικά. Είναι αφράτο, εύκολο και καταπληκτικό για το πρωινό σας!

OLYMPUS CAMERA

Υλικά:

(Για φόρμα 20 εκατοστών)

  • 7-8 σύκα
  • 3 κτσ μέλι (και επιπλέον για το σερβίρισμα)
  • 95 γρ βούτυρο
  • 90 γρ ζάχαρη καστανή μαλακή
  • 50 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 150 γρ αλεύρι
  • 3/4 κτγ μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κτγ μαγειρική σόδα
  • 30 γρ αμύγδαλο τριμμένο
  • 3 κτσ φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 120 γρ γιαούρτι

Μέθοδος:

  1. Πάρτε μια φόρμα διαμέτρου 20 εκατοστών, κατά προτίμηση από αυτές που ανοίγουν με ελατήριο. Κόψτε έναν κύκλο αντικολλητικό χαρτί στο ίδιο μέγεθος με τον πάτο της φόρμας και τοποθετήστε τον μέσα στη φόρμα.
  2. Με ένα πινέλο, αλείψτε το χαρτί με μέλι (αν χρειαστεί, ζεστάνετέ το λιγάκι στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα κατσαρολάκι, τόσο μόνο ώστε να ρέει πιο εύκολα).
  3. Κόψτε τα σύκα σε λεπτά φετάκια και στρώστε τα στον πάτο, έτσι ώστε να καλυφθεί ολόκληρος.
  4. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αμύγδαλο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το δεντρολίβανο.
  5. Χτυπήστε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες ώσπου να αφρατέψουν.
  6. Προσθέστε τα αυγά και χτυπήστε ώσπου να ομογενοποιηθούν.
  7. Προσθέστε τα ξηρά υλικά εναλλάξ με το γιαούρτι.
  8. Βάλτε το μείγμα στη φόρμα, επάνω από τα σύκα και ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο.
  9. Δοκιμάστε να βυθίσετε μια οδοντογλυφίδα στο κέικ. Όταν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.
  10. Αφήστε το κέικ να κρυώσει καλά. Αφαιρέστε τη φόρμα και αναποδογυρίστε το μέσα σε ένα πιάτο.
  11. Αφαιρέστε προσεκτικά το χαρτί και αλείψτε την επιφάνεια με επιπλέον μέλι ή ραντίστε το κάθε κομμάτι κέικ με λίγο μέλι στο σερβίρισμα.

Η Madame Gâteaux είναι chef pâtissier και ειδικεύεται στο afternoon tea. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες συνταγές της στο blog της. Επίσης, θα τη βρείτε στο facebook και το instagram.

Comment

Your email address will not be published.

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση cookies εκ μέρους μας. πληροφορίες

Διαφημιστικά Μηνύματα και cookie DoubleClick DART Το cookie DoubleClick DART χρησιμοποιείται από την Google στις διαφημίσεις που προβάλλονται στους ιστότοπους των συνεργατών της, όπως σε ιστότοπους που προβάλλουν διαφημίσεις του AdSense ή συμμετέχουν σε πιστοποιημένα από την Google δίκτυα διαφημίσεων. Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τον ιστότοπο alternactive.gr και βλέπουν ή κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση, ενδέχεται να αποθηκευτεί ένα cookie στο πρόγραμμα περιήγησης του εν λόγω τελικού χρήστη. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από αυτά τα cookie θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη προβολή και διαχείριση των διαφημίσεων στον(στους) ιστότοπο(-ους) του εκδότη και στον ιστό.

Close