alternative action, alternative thinking

Κρέπες στο άψε-σβήσε | της Αμάτας Σκουλούδη | Food

2.23K 0
Της Αμάτας Σκουλούδη ●
Κακά τα ψέματα, όταν η παρέα (ή η όρεξή μου) ζητάει κρέπες, τότε στο μυαλό μου έρχονται “Οι κρέπες της Γαλλίδας” μια συνταγή για μπόλικες ντελικάτες, ελαφριές κρέπες που ενθουσιάζουν ως και τους πιο δύσπιστους και λιγόφαγους. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν θέλεις να φτιάξεις ζύμη για έναν λόχο αλλά μόλις 4-5 κρέπες που θα καλύψουν στα γρήγορα την πείνα τη δική σου – άντε και μιας φίλης; Και αλμυρές και γλυκές, προφανώς, γιατί το ένα φέρνει το άλλο. Εντόπισα, λοιπόν, πανεύκολη και ταχύτατη συνταγή για κρέπες που ούτε ιδιαίτερο κόπο χρειάζονται ούτε πολύπλοκο τρόπο. Μόλις χτες δοκιμασμένη, ζεστή-καυτή την καταγράφω:
Χρειάζομαι και χρειάζεσαι:
– 2 αυγά
– 1/2 κ. γλυκού αλάτι
– 1 κούπα αλεύρι
– 1 κούπα γάλα
– 2 κ. σούπας βούτυρο λιωμένο 
Χτυπάω πολύ καλά τα αβγά και προσθέτω το αλάτι. Ανακατεύω ξανά και προσθέτω το γάλα και σιγά σιγά το αλεύρι. Όταν δω ότι το μείγμα μου είναι ομοιόμορφο και δεν έχει σβολαράκια, προσθέτω ανακατεύοντας και το βούτυρο.
Η αρχική συνταγή προτείνει να αφήσω τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 20 με 30 λεπτά αλλά η πείνα με έπεισε για το αντίθετο: στο δεκάλεπτο ετοιμάζαμε κιόλας την πρώτη κρέπα.
Βάζω, λοιπόν, λίγο βούτυρο στη μύτη ενός κουταλιού και με χαρτί κουζίνας το απλώνω στο αντικολλητικό τηγάνι. Μόλις αυτό ζεσταθεί ρίχνω μια μικρή ποσότητα ζύμης, ίσα με δύο κουταλιές της σούπας, την απλώνω επιμελώς και μόλις ροδίσει από κάτω την γυρίζω.
Συνήθως είμαι τόσο ανυπόμονη που η πρώτη κρέπα ψήνεται άτσαλα και τρώγεται στα πεταχτά, σχεδόν στο χέρι, γιατί δεν έχω αφήσει το τηγάνι να κάψει σωστά – αναφωνούμε “να ζήσει ο ψήστης” και την μοιραζόμαστε όσοι είμαστε εκείνη τη στιγμή πάνω από το τηγάνι. Σε άτυχες στιγμές, ο Γόης (το λαίμαργο pug της φωτογραφίας) καταφέρνει να την φτάσει και την καταβροχθίζει αυτοστιγμεί.
Στη δεύτερη κρέπα, έμπειρη και επιδέξια καθώς πια, αφού ροδίσει από τη μια πλευρά, την γυρίζω και ξεκινάω να βάζω τη γέμιση στο κέντρο της ενώ παράλληλα η άλλη πλευρά ψήνεται. Το προτιμώ έτσι γιατί ζεσταίνονται και τα υλικά, οπότε τυριά, μαγιονέζα ή όποια άλλη σάλτσα διάλεξα λιώνει και όλα ενώνονται νόστιμα. Μόλις ψηθεί και η άλλη πλευρά, διπλώνω στη μέση και έτοιμη για σερβίρισμα!
Προτεινόμενα υλικά: τυρί, ζαμπόν, πιπεριά, μπέικον, μανιτάρια, πατατάκια, μαγιονέζα και δεν ξεχνώ τη γλυκιά εκδοχή με σοκολάτα και μπανάνα.
tip: Δεν παραλείπουμε το αλάτι ακόμα και για τις γλυκές κρέπες. Δεν είναι τόσο θέμα γεύσης όσο ζήτημα ζύμης, το αλάτι βοηθάει να αφρατέψει και να δέσει καλύτερα. (Μου το είχαν εξηγήσει επιστημονικά αλλά δεν θυμάμαι ούτε λέξη, οπότε απλώς εμπιστευτείτε με).
Βρείτε το Alternactive στο Facebook, Twitter και στο Instagram.

Comment

Your email address will not be published.

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση cookies εκ μέρους μας. πληροφορίες

Διαφημιστικά Μηνύματα και cookie DoubleClick DART Το cookie DoubleClick DART χρησιμοποιείται από την Google στις διαφημίσεις που προβάλλονται στους ιστότοπους των συνεργατών της, όπως σε ιστότοπους που προβάλλουν διαφημίσεις του AdSense ή συμμετέχουν σε πιστοποιημένα από την Google δίκτυα διαφημίσεων. Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τον ιστότοπο alternactive.gr και βλέπουν ή κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση, ενδέχεται να αποθηκευτεί ένα cookie στο πρόγραμμα περιήγησης του εν λόγω τελικού χρήστη. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από αυτά τα cookie θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη προβολή και διαχείριση των διαφημίσεων στον(στους) ιστότοπο(-ους) του εκδότη και στον ιστό.

Close