alternative action, alternative thinking

Εθιστικά μπισκότα με κακάο, εσπρέσο και κρέμα τριαντάφυλλο | Madame Gâteaux

1.35K 0

Αυτά τα μπισκότα είναι άκρως εθιστικά για τους λάτρεις του καφέ. Μόλις ένα κουταλάκι του γλυκού, τους χαρίζει ένα kick που τα απογειώνει. Η ντελικάτη κρέμα τριαντάφυλλο δίνει το κοντράστ που χρειάζεται για να εξισορροπήσουν άψογα οι γεύσεις και τα χρώματα. Αν, όμως, δεν έχετε χρόνο ή διάθεση, είναι κι από μόνα τους τέλεια – ή μπορείτε να τα αλείψετε με κάποια μαρμελάδα, μερέντα, λεμονόκρεμα, σως αλατισμένης καραμέλας ή φυστικοβούτυρο.

Υλικά:

Για τα μπισκότα:

  • 210 γρ αλεύρι
  • 45 γρ κακάο
  • 1/4 κτγ αλάτι
  • 1/4 κτγ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κτγ εσπρέσο
  • 110 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 140 γρ ζάχαρη κρυσταλλικ
  • 30 γρ μαύρη ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • Ζαχαρωμένα ροδοπέταλα (προαιρετικά)

Για τη γέμιση:

  • 2 ασπράδια
  • 185 γρ βούτυρο, πολύ μαλακό
  • 125 γρ ζάχαρη
  • ροδόνερο
  • κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε μορφή τζελ ή υγρή

Μέθοδος:

Για τα μπισκότα:

  1. Ανακατέψτε μέσα σε ένα μπολ, το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τον εσπρέσο.
  2. Στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχατη, ώσπου να αφρατέψουν.
  3. Προσθέστε τη μαύρη ζάχαρη και χτυπήστε.
  4. Προσθέστε το αυγό και χτυπήστε, ώστε να ενσωματωθεί πλήρως.
  5. Χαμηλώστε την ταχύτητα και προσθέστε το μείγμα ξηρών υλικών λίγο-λίγο, ώσπου να ενσωματωθούν και η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο.
  6. Βάλτε τη ζύμη επάνω στον πάγκο και δουλέψτε τη λίγο με το χέρι, να γίνει μπάλα.
  7. Τυλίξτε τη με μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για μία ώρα, ώσπου να σφίξει.
  8. Αλευρώστε ελάχιστα τον πάγκο σας και ανοίξτε τη ζύμη. Αν κολλάει και σας δυσκολεύει, μπορείτε να την ανοίξετε ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτί ψησίματος.
  9. Με ένα κουπ πατ, κόψτε μπισκότα στο σχήμα που προτιμάτε.
  10. Απλώστε τα μπισκότα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  11. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για μερικά λεπτά. Μόλις αρχίσουν να ξεκολλάνε από το χαρτί, βγάλτε τα, ακόμα κι αν σας φαίνονται μαλακά. Να θυμάστε πάντοτε ότι τα μπισκότα σκληραίνουν κι αλλο μόλις τα βγάλετε, οπότε μην τα παραψήνετε.
  12. Αν θέλετε, μπορείτε να τα διακοσμήσετε με ζαχαρωμένα ροδοπέταλα, που έχετε τρίψει ή ψιλοκόψει. Για να κολλήσουν, αλείψτε με ένα πινελάκι ελάχιστο σιρόπι στην επιφάνεια του μπισκότου – μπορείτε να “κλέψετε” λίγο από το σιρόπι που φτιάχνετε για τη βουτυρόκρεμα.

Για τη γέμιση:

  1. Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε νερό, ίσα που να τη σκεπάσει. Την τοποθετούμε σε μεσαία φωτιά και την παρακολουθούμε με το θερμόμετρο.
  2. Βάζουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και αρχίζουμε να τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα.
  3. Όταν τα ασπράδια έχουν αφρατέψει και φουσκώσει εντελώς  και η ζάχαρη φτάσει τους 120 βαθμούς, βάζουμε το μίξερ στην ελάχιστη ταχύτητα και ρίχνουμε το σιρόπι στα ασπράδια, πολύ σιγά, με σταθερή ροή, προσέχοντας να μην πιτσιλίσουμε γύρω-γύρω τον κάδο.
  4. Μόλις αδειάσουμε όλο το σιρόπι, γυρίζουμε το μίξερ στη μέγιστη ταχύτητα και χτυπάμε για αρκετά λεπτά.
  5. Όταν ο πάτους του κάδου πάψει να καίει, έχει έρθει η ώρα να προσθέσουμε το βούτυρο.
  6. Το βούτυρο πρέπει να είναι πάρα πολύ μαλακό. Αρχίζουμε να το προσθέτουμε στον κάδο κομματάκι-κομματάκι, φροντίζοντας να ενσωματωθεί το καθένα πριν προσθέσουμε άλλο.
  7. Όταν ενσωματωθεί όλο το βούτυρο και η βουτυρόκρεμα έχει γυαλιστερή και λεία υφή, μπορούμε να προσθέσουμε το χρώμα και το ροδόνερο (όσο θέλουμε).
  8. Φυλάμε την κρέμα σε δοχείο που κλείνει καλά με καπάκι, μέσα στο ψυγείο. Διατηρείται για αρκετές μέρες.
  9. Μπορούμε να γεμίσουμε τα μπισκότα με κορνέ σε ό,τι σχέδιο θέλουμε, ή απλά να τα αλείψουμε με την κρέμα.

Η Madame Gâteaux είναι chef pâtissier και ειδικεύεται στο afternoon tea. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες συνταγές της στο blog της. Επίσης, θα τη βρείτε στο facebook και το instagram.

Comment

Your email address will not be published.

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση cookies εκ μέρους μας. πληροφορίες

Διαφημιστικά Μηνύματα και cookie DoubleClick DART Το cookie DoubleClick DART χρησιμοποιείται από την Google στις διαφημίσεις που προβάλλονται στους ιστότοπους των συνεργατών της, όπως σε ιστότοπους που προβάλλουν διαφημίσεις του AdSense ή συμμετέχουν σε πιστοποιημένα από την Google δίκτυα διαφημίσεων. Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τον ιστότοπο alternactive.gr και βλέπουν ή κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση, ενδέχεται να αποθηκευτεί ένα cookie στο πρόγραμμα περιήγησης του εν λόγω τελικού χρήστη. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από αυτά τα cookie θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη προβολή και διαχείριση των διαφημίσεων στον(στους) ιστότοπο(-ους) του εκδότη και στον ιστό.

Close