alternative action, alternative thinking

Σοκολατόπιτα για πικραμένους | της Αμάτας Σκουλούδη | Food

1.59K 0

Φτάνει με τα δυσοίωνα που διαβάζουμε και ακούμε παντού, χρειάζεται ένα μικρό διάλειμμα να γλυκαθούμε όπως-όπως. Προχθές αποφάσισα να κλείσω την τηλεόραση, να απενεργοποιήσω το ίντερνετ στο σπίτι, έστω για μία ώρα, και να μπω στην κουζίνα, να ξεχαστώ και να ηρεμήσω. Ήθελα κάτι γλυκό, πολύ γλυκό, σιροπιαστό, σοκολατένιο – εύρηκα! Σοκολατόπιτα με σιρόπι και γλάσο, σαν υγρό αφράτο κέικ, είναι το κλασικό μου πεσκέσι όποτε κανονίζεται μάζωξη σε φιλικά σπίτια. Τα κατάφερα, όσοι την δοκίμασαν συμφώνησαν πως μαζί της ¨θα γελάσει κάθε πικραμένος”.

Υλικά για περίπου 12 κομμάτια:

Για τη ζύμη:
– 250 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ένα πακέτο δηλαδή)
– 250 γραμμ. βούτυρο
– 350 γραμμ. ζάχαρη
– 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
– 5 αυγά
– 200 ml νερό
– 100 γραμμ.κακάο σε σκόνη
– λίγο κονιάκ (προαιρετικά)

Για το σιρόπι και το γλάσο:
– 250 γραμμ. ζάχαρη
– 500 ml νερό
– 75 γραμμ. κακάο σε σκόνη
– 250 γραμμ. κουβερτούρα
– 250 γραμμ. κρέμα γάλακτος

Πρώτα φτιάχνω το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να ψηθεί η πίτα. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω το νερό, τη ζάχαρη και το κακάο, ανακατεύω και περιμένω να πάρουν την πρώτη βράση και να ενωθούν τα υλικά. Το βγάζω από τη φωτιά και το αφήνω στην άκρη.

Στη συνέχεια ετοιμάζω τη ζύμη που θυμίζει πολύ τα κέικ που λίγο-πολύ όλοι φτιάχνουμε. Πρώτα ζεσταίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στο μπολ του μίξερ ρίχνω τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα χτυπάω μέχρι να μαλακώσουν. Συνήθως βγάζω το βούτυρο από το ψυγείο νωρίτερα, για να μαλακώσει πιο εύκολα. Όσο το μίξερ ανακατεύει ρίχνω τα αυγά, το κακάο, το μπέικιν, το αλεύρι, τέλος το νερό και το κονιάκ. Με μια σπάτουλα σπρώχνω προς το κέντρο για να ανακατευτούν όλα καλά και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να γίνουν ζύμη ομοιόμορφη.

Βουτυρώνω ένα πυρέξ ή ένα ταψί μεσαίο και αδειάζω εκεί τη ζύμη. Φουρνίζω για 35 με 40 λεπτά, στην ίδια θερμοκρασία, δοκιμάζοντας με το μαχαίρι πριν την ξεφουρνίσω. Το βουτάω μαλακά στη ζύμη και αν βγει καθαρό, τότε η πίτα είναι έτοιμη αλλιώς χαμηλώνω στους 150 βαθμούς και την ψήνω για 10 λεπτά ακόμα. Μόλις την βγάλω από τον φούρνο περιμένω το πολύ για 10 λεπτά, να κρυώσει αλλά όχι τελείως, την κόβω σε κομμάτια τετράγωνα και ρίχνω το χλιαρό σιρόπι. Περιμένω λίγο για να το απορροφήσει (είναι πολύ ζεστή και δεν θα χρειαστεί πολλή ώρα) και μέχρι να κρυώσει ετοιμάζω το γλάσο.

IMG_9066

Ζεσταίνω σε μικρή κατσαρόλα την κρέμα γάκακτος και, μόλις δω τις πρώτες φυσαλίδες, ρίχνω την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια, αποσύρω από τη φωτιά και ανακατεύω. Στην αρχή μπορεί να σφίξει κάπως αλλά με υπομονή το γλάσο γίνεται ρευστό και γυαλιστερό. Το απλώνω πάνω από τη σοκολατόπιτα και φροντίζω να έχω πάντα παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα.

Καλή όρεξη!

Comment

Your email address will not be published.

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση cookies εκ μέρους μας. πληροφορίες

Διαφημιστικά Μηνύματα και cookie DoubleClick DART Το cookie DoubleClick DART χρησιμοποιείται από την Google στις διαφημίσεις που προβάλλονται στους ιστότοπους των συνεργατών της, όπως σε ιστότοπους που προβάλλουν διαφημίσεις του AdSense ή συμμετέχουν σε πιστοποιημένα από την Google δίκτυα διαφημίσεων. Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τον ιστότοπο alternactive.gr και βλέπουν ή κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση, ενδέχεται να αποθηκευτεί ένα cookie στο πρόγραμμα περιήγησης του εν λόγω τελικού χρήστη. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από αυτά τα cookie θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη προβολή και διαχείριση των διαφημίσεων στον(στους) ιστότοπο(-ους) του εκδότη και στον ιστό.

Close