Της Αμάτας Σκουλούδη ●
Είναι αναμφίβολα το πιο αγαπημένο μου γλυκό από παιδί. Η μαμά το ονομάζει κορμό, η θεία πάλι μωσαϊκό και αυτή, η τελευταία, είναι η εκδοχή που προτιμώ και σε όνομα και σε γεύση (ε, συγνώμη μαμά!). Στο μωσαϊκό, λοιπόν, μπορείς να βάλεις τη δική σου πινελιά. Η συνταγή απλή και δεκτική σε αλλαγές. Με λίγα λόγια: γλυκό εύκολο, γρήγορο, ραμμένο και κομμένο στις προτιμήσεις σου.
Θέλει μπισκότα, ζαχαρούχο γάλα, βούτυρο, κακάο και αν θες και κονιάκ. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε digestive, μιράντα, πτι-μπερ ή όποια άλλη γεύση προτιμάς. Αντί για κονιάκ μπορείς να βάλεις το αγαπημένο σου λικέρ. Είδες πόσο καλόβολο; Του λόγου μου, επιλέγω πάντα πτι-μπερ και από αλκοολ…ό,τι έχει η ταπεινή μου κάβα.
– 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (397 γραμμ.)
– 1 πακέτο και μισό από απλά μπισκότα (τύπου πτι-μπερ)
– 5 κ.σ. κακάο
– 1 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)Ζεσταίνω το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει αρκετά (να μαλακώσει, όχι να λιώσει γιατί την έχω πατήσει ουκ ολίγες φορές), το ρίχνω σε άνετο μπολ, προσθέτω το ζαχαρούχο, το λικέρ (αν τελικά χρησιμοποιήσω) και το κακάο . Ανακάτεμα καλό να ενωθούν και κατόπιν ρίχνω τα μπισκότα αφού τα τρίψω στο χέρι, σε μικρά και μεγάλα κομμάτια.
Αφού ανακατέψω καλά τα υλικά, στρώνω στον πάγκο ένα φύλλο λαδόκολλας και στο κέντρο του αδειάζω τη γέμιση συγκεντρωμένη σαν μακρόστενο τείχος. Πρώτα τη σκεπάζω με τη λαδόκολλα που περισσεύει από κάτω, μετά με όση περισσεύει από πάνω και ξεκινάω να την πλάθω με τα χέρια με την ίδια κίνηση που πλάθουμε τη ζύμη πριν ανοίξουμε φύλλο. Όπως είναι καλυμμένη από τη λαδόκολλα, κόβω ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, την τοποθετώ στο κέντρο και το τυλίγω γύρω της με τον ίδιο τρόπο (πάνω-κάτω). Στρίβω τις άκρες για να σφραγίσει καλά και να έχει το σχήμα μιας γιγάντιας καραμέλας.
