alternative action, alternative thinking

Κορμός σοκολάτας ή μωσαϊκό; | Της Αμάτας Σκουλούδη | Food

4.76K 0

Της Αμάτας Σκουλούδη ●

Είναι αναμφίβολα το πιο αγαπημένο μου γλυκό από παιδί. Η μαμά το ονομάζει κορμό, η θεία πάλι μωσαϊκό και αυτή, η τελευταία, είναι η εκδοχή που προτιμώ και σε όνομα και σε γεύση (ε, συγνώμη μαμά!). Στο μωσαϊκό, λοιπόν, μπορείς να βάλεις τη δική σου πινελιά. Η συνταγή απλή και δεκτική σε αλλαγές. Με λίγα λόγια: γλυκό εύκολο, γρήγορο, ραμμένο και κομμένο στις προτιμήσεις σου.

Θέλει μπισκότα, ζαχαρούχο γάλα, βούτυρο, κακάο και αν θες και κονιάκ. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε digestive, μιράντα, πτι-μπερ ή όποια άλλη γεύση προτιμάς. Αντί για κονιάκ μπορείς να βάλεις το αγαπημένο σου λικέρ. Είδες πόσο καλόβολο; Του λόγου μου, επιλέγω πάντα πτι-μπερ και από αλκοολ…ό,τι έχει η ταπεινή μου κάβα.

mosaiko1
Χρειαζόμαστε λοιπόν:– 250 γραμμ. βούτυρο
– 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (397 γραμμ.)
– 1 πακέτο και μισό από απλά μπισκότα (τύπου πτι-μπερ)
– 5 κ.σ. κακάο
– 1 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)Ζεσταίνω το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει αρκετά (να μαλακώσει, όχι να λιώσει γιατί την έχω πατήσει ουκ ολίγες φορές), το ρίχνω σε άνετο μπολ, προσθέτω το ζαχαρούχο, το λικέρ (αν τελικά χρησιμοποιήσω) και το κακάο . Ανακάτεμα καλό να ενωθούν και κατόπιν ρίχνω τα μπισκότα αφού τα τρίψω στο χέρι, σε μικρά και μεγάλα κομμάτια.

mosaiko2

Αφού ανακατέψω καλά τα υλικά, στρώνω στον πάγκο ένα φύλλο λαδόκολλας και στο κέντρο του αδειάζω τη γέμιση συγκεντρωμένη σαν μακρόστενο τείχος. Πρώτα τη σκεπάζω με τη λαδόκολλα που περισσεύει από κάτω, μετά με όση περισσεύει από πάνω και ξεκινάω να την πλάθω με τα χέρια με την ίδια κίνηση που πλάθουμε τη ζύμη πριν ανοίξουμε φύλλο. Όπως είναι καλυμμένη από τη λαδόκολλα, κόβω ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, την τοποθετώ στο κέντρο και το τυλίγω γύρω της με τον ίδιο τρόπο (πάνω-κάτω). Στρίβω τις άκρες για να σφραγίσει καλά και να έχει το σχήμα μιας γιγάντιας καραμέλας.
mosaiko3Θα πρέπει το μωσαϊκό να μείνει έτσι τυλιγμένο στην ψύξη για 2 με 3 ώρες, ακόμα καλύτερα για μια νύχτα. Μόλις ο χρόνος περάσει, ξετυλίγω το αλουμινόχαρτο, τη λαδόκολλα και, ιδού, θα έχει πάρει σχήμα σοκολατένιου σαλαμιού. Περιμένω για λίγα λεπτά να μαλακώσει καλά, να λιώσουν λίγο οι άκρες, το κόβω σε φέτες και το σερβίρω με λαχτάρα!
mosaiko_final
κείμενο- φωτογραφίες: Αμάτα Σκουλούδη
Βρείτε το Alternactive στο Facebook, Twitter και στο Instagram.

Comment

Your email address will not be published.

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση cookies εκ μέρους μας. πληροφορίες

Διαφημιστικά Μηνύματα και cookie DoubleClick DART Το cookie DoubleClick DART χρησιμοποιείται από την Google στις διαφημίσεις που προβάλλονται στους ιστότοπους των συνεργατών της, όπως σε ιστότοπους που προβάλλουν διαφημίσεις του AdSense ή συμμετέχουν σε πιστοποιημένα από την Google δίκτυα διαφημίσεων. Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τον ιστότοπο alternactive.gr και βλέπουν ή κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση, ενδέχεται να αποθηκευτεί ένα cookie στο πρόγραμμα περιήγησης του εν λόγω τελικού χρήστη. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από αυτά τα cookie θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη προβολή και διαχείριση των διαφημίσεων στον(στους) ιστότοπο(-ους) του εκδότη και στον ιστό.

Close