alternative action, alternative thinking

Τα φινανσιέ, αυτά τα παριζιάνικα ορθογώνια κεκάκια με το χρυσοκάστανο χρώμα, λέγεται ότι παίρνουν την ονομασία τους εξαιτίας του σχήματός τους, που μοιάζει με ράβδους χρυσού. Είναι πεντανόστιμα και ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουν τον καφέ σας, αλλά το ομολογώ, κι εγώ θα προτιμούσα μια ράβδο χρυσού με τον καφέ μου και όχι ένα κέικ που θα εξαφανιστεί σε χρόνο dt. Προς το παρόν, όμως, φτιάξτε τα φινανσιέ, των οποίων τα συστατικά είναι σχετικά πιο προσβάσιμα.

Δίνει 12 φινανσιέ, 9×5 εκ.

Υλικά:

  • 50 γρ βούτυρο, και επιπλέον για τη φόρμα
  • 50 γρ αλεύρι, και επιπλέον για τη φόρμα
  • 140 γρ αμύγδαλο τριμμένο
  • 160 γρ ζάχαρη άχνη
  • 6 ασπράδια
  • 36 ρώγες σταφύλι κίτρινο

Μέθοδος:

  1. Η χαρακτηριστική γεύση των φινανσιέ προκύπτει αφενός από το τριμμένο αμύγδαλο και αφετέρου από το beurre noisette, το βούτυρο που μαγειρεύεται ώσπου να αποκτήσει καστανό χρώμα και μια γήινη γεύση, όπως αυτή των ξηρών καρπών.
  2. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεστάνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντάς το για να μην καεί, ώσπου να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Βγάλτε το από τη φωτιά και χύστε το σε ένα μπολ για να κρυώσει.
  3. Ετοιμάστε τη φόρμα των φινανσιέ· αλείψτε τη με βούτυρο, πασπαλίστε τη με αλεύρι και τινάξτε την να φύγει το περιττό αλεύρι. Βάλτε τη στο ψυγείο ώσπου να ετοιμάσετε το μείγμα σας.
  4. Στον κάδο του μίξερ (ή με ένα μίξερ χειρός ή με αυγοδάρτη), βάλτε το αλεύρι, το τριμμένο αμύγδαλο και την άχνη και ανακατέψτε τα.
  5. Προσθέστε τα ασπράδια, ένα-ένα και χτυπήστε σε μεσαία ταχύτητα ώσπου να ενσωματωθούν.
  6. Συνεχίζοντας να χτυπάτε, προσθέστε το βούτυρο σιγά-σιγά, ώσπου να ενσωματωθεί.
  7. Μεταφέρετε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα, για να σφίξει.
  8. Μοιράστε το μείγμα στις θήκες της φόρμας, γεμίζοντας τις κατά τα 2/3.
  9. Βυθίστε τρεις ρώγες σταφύλι σε κάθε φινανσιέ, κατά μήκος.
  10. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς Κελσίου, ώσπου τα φινανσιέ να πάρουν χρώμα χρυσοκάστανο και να ξεκολλάνε από τη φόρμα.

Και μερικά trivia:

  • Τα φινανσιέ μπορούν να γίνουν φυσικά και με άλλα φρούτα. Τους ταιριάζουν πολύ όλων των ειδών τα μούρα και ιδιαίτερα τα σμέουρα, που λιώνουν στο ψήσιμο και απελευθερώνουν την όξινη γεύση τους μέσα στη ζύμη. Μπορείτε επίσης να τα στολίσετε με αμύγδαλα φιλέ και να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.
  • Τα φινανσιέ είναι μια καθαρά παριζιάνικη επινόηση. Δημιουργήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα από έναν ζαχαροπλάστη ονόματι Lasne, που είχε ένα κατάστημα στην οδό Saint-Denis κοντά στο Bourse, την περιοχή του χρηματιστηρίου. Ο Lasne ήταν έξυπνος επιχειρηματίας: ήξερε ότι οι πελάτες του χρειάζονταν ένα γλύκισμα που να τρώγεται εύκολα και γρήγορα, χωρίς μαχαιροπήρουνα, και δίχως τον κίνδυνο να λερώσει τα καλοσιδερωμένα τους κοστούμια. Η συνταγή δεν ήταν ωστόσο κάτι το καινούργιο: ο Lasne πάτησε επάνω στη συνταγή για τα Visitandines, ένα αρκετά παλιότερο γλύκισμα, και απλώς τους άλλαξε το σχήμα, δίνοντάς τους το ορθογώνιο σχήμα τους που μοιάζει με ράβδο χρυσού και το καινούργιο τους όνομα.
  • Τα φινανσιέ ταιριάζουν υπέροχα με τη λεμονάδα με λεβάντα της Madame Gâteaux, που βλέπετε στις φωτογραφίες. Τη συνταγή μπορείτε να βρείτε στο blog της Madame Gâteaux, εδώ:  http://www.madamegateaux.gr/2016/07/20/lavender-lemonade/

Η Madame Gâteaux είναι chef pâtissier και ειδικεύεται στο afternoon tea. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες συνταγές της στο blog της. Επίσης, θα τη βρείτε στο facebook και το instagram.

Comment

Your email address will not be published.

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση cookies εκ μέρους μας. πληροφορίες

Διαφημιστικά Μηνύματα και cookie DoubleClick DART Το cookie DoubleClick DART χρησιμοποιείται από την Google στις διαφημίσεις που προβάλλονται στους ιστότοπους των συνεργατών της, όπως σε ιστότοπους που προβάλλουν διαφημίσεις του AdSense ή συμμετέχουν σε πιστοποιημένα από την Google δίκτυα διαφημίσεων. Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τον ιστότοπο alternactive.gr και βλέπουν ή κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση, ενδέχεται να αποθηκευτεί ένα cookie στο πρόγραμμα περιήγησης του εν λόγω τελικού χρήστη. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από αυτά τα cookie θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη προβολή και διαχείριση των διαφημίσεων στον(στους) ιστότοπο(-ους) του εκδότη και στον ιστό.

Close