Της Ηλιάνας Φασόλη ●
Ένα βιβλίο είναι ένα εφόδιο γνώσης και εκπαίδευσης. Μπορείς να μάθεις τόσα πράγματα από μερικές αράδες, μεστές από νόημα, ζωντάνια και ένταση. Είναι τόσο δυνατό κάποιος να μπορεί να γράφει και εσύ να μπορείς να το καταλαβαίνεις.
Δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης παρ’ όλο που δεν έχεις συναντήσει τον συγγραφέα, αρκετές δε φορές χωρίς και να μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Κι όμως επικοινωνείτε. Επικοινωνεί με σένα, με τον παλιό συμμαθητή σου, με τον υπεύθυνο στη δουλειά σου. Όλα μέσα από μερικές αράδες.
Η αλήθεια είναι ότι πλέον είναι «in» να διαβάζει κανείς βιβλία, αλλά όχι τόσο για το θέμα της ανάγνωσης, όσο για να τα φωτογραφίζει και με την κατάλληλη επεξεργασία να τα ανεβάζει στο Instagram.
Αλλά όχι. Όποιος το κάνει για να είναι «in» χάνει το νόημα της επαφής μ’ ένα βιβλίο. Γιατί το βιβλίο αν και αντικείμενο, έχει ψυχή. Φέρει κομμάτι της ψυχής και του πνεύματος του συγγραφέα.
Έτσι συμβαίνει και με το «Σκέψεις και Διαλογισμοί» του Χαλίλ Γκιμπράν. Ναι, δεν κυκλοφόρησε την τελευταία εβδομάδα στα βιβλιοπωλεία, αλλά είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
«Αληθινά σου λέω πως οι σκέψεις έχουν μια κατοικία που βρίσκεται ψηλότερα από τον ορατό κόσμο και οι ουρανοί της δε συννεφιάζονται από τον αισθησιασμό… Ο άνθρωπος πλησιάζει την τελειότητα όταν νιώθει πως είναι ένας άπειρος χώρος και μια θάλασσα χωρίς ακτή, μια αιώνια φωτιά, ένα άσβηστο φως», γράφει ο άνθρωπος απ’ τον Λίβανο.
Ξέρεις ποιος μπορεί να είναι ο άνθρωπος απ’ τον Λίβανο; Ο Γκιμπράν Χαλίλ Γκιμπράν ή όπως αλλιώς στα αραβικά جبران خليل جبران. Ποιητής, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, φιλόσοφος και καλλιτέχνης.
Εκείνου που τα βιβλία καίγονταν στη δημόσια πλατεία και ο λόγος του καταδικαζόταν στην πατρίδα του, τον Λίβανο. Εκείνος που έφυγε απ’ τον Λίβανο για τις ΗΠΑ και από εκεί για τη Βυρηττό, επέστρεψε και πάλι στις ΗΠΑ, για να καταλήξει στο Παρίσι. Εκείνος που παραλίγο να αφοριστεί για το αντικληρικό του περιεχόμενο και το έργο του απαγορεύθηκε από την κυβέρνηση της Συρίας.
Εκείνος όμως ζει και εμπνέει γενιές μέσα απ’ τα έργα του. Εσύ τι θα διαβάσεις σήμερα;
διόρθωση-επιμέλεια | Γ. Σπυράκης