alternative action, alternative thinking

«Ρίζα στην Πρίζα»… βάζει ο Α.Γερασίμου στην Αγιάσο Λέσβου

1.68K 0

«Ένας ονειροπόλος της μουσικής και της ζωής…» όπως μας λέει και ο ίδιος τοποθετεί σιγανά και προσεκτικά τα λιθαράκια για ένα φεστιβάλ, ωδή στην παράδοση, που ήρθε για να μείνει. «Ρίζα στην Πρίζα», για δεύτερη συνεχή χρονιά, και ο Αλέξανδρος Γερασίμου μας διηγείται τα… πως και τα γιατί, όσον αφορά σε αυτήν την όμορφη διοργάνωση. Με αφετηρία το νησί της Λέσβου και συγκεκριμένα το Αναγνωστήριο του πανέμορφου ορεινού χωριού της Αγιάσου στις 10,11 Αυγούστου θα λάβει χώρα ένα διήμερο γεμάτο παραδοσιακές μουσικές με έντονες αναφορές σε σύγχρονους ήχους, ένα αρμονικό συνταίριασμα του τότε και του τώρα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Η είσοδος δε θα μπορούσε παρά να είναι ελεύθερη.

Πως ξεκινάει η ιστορία του “Ρίζα στην Πρίζα”; 

Θα έλεγα ότι ξεκινάει πολύ αβίαστα και ανεπιτήδευτα. Ήταν Δεκέμβριος του 2013 όταν κουβεντιάζαμε τηλεφωνικά με τον Παναγιώτη Πενταρίτσα ιθύνων νου του εξαιρετικού συγκροτήματος των Βόμβων, ο οποίος είχε προϋπηρεσία στους Active Member προερχόταν από άλλο μουσικό είδος δηλαδή, όμως κάποια στιγμή στράφηκε στα μονά κτλ. Ο ίδιος είναι εξαιρετικός τραγουδιστής, στιχουργός και εικαστικός. Αμέσως τηλεφωνώ στον φίλο μας Βαγγέλη Βέκιο ο οποίος δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πολύ πρόωρα και άδικα τον περασμένο Μάρτιο. Με τον Βαγγέλη που ήμασταν φίλοι αρκετά χρόνια εκτός από το φεστιβάλ ήμασταν μαζί στο Πορτοκαλί το ραδιόφωνο της αλληλεγγύης αλλά και στην Κόκκινη Καρφίτσα (η ιδέα της οποίας έπεσε σχεδόν ταυτόχρονα με το Ρίζα στην Πρίζα, δηλαδή εγώ του έλεγα για το φεστιβάλ και εκείνος μου έλεγε για το μουσικό περιοδικό που θα δίνει βήμα στους έλληνες καλλιτέχνες και όλα αυτά μέσα στην ίδια νύχτα!).

Ο Βαγγέλης έκανε μεταξύ άλλων την εξαιρετική εκπομπή «Στις όχθες του Ιλισσού» στο Εν Λευκώ αρχικά και στον 105,5 Στο Κόκκινο στη συνέχεια, ραδιόφωνα στα οποία διετέλεσε διευθυντής προγράμματος. ‘Ετσι γνωρίστηκε με τον Πενταρίτσα κάποια στιγμή που τον αναζήτησε για τους Βόμβους. Εγώ ήξερα τον πρώτο δίσκο των Βόμβων καθώς τον είχα ανακαλύψει στο δισκάδικο του Γιώργου Ξυλούρη στην Πεσμαζόγλου,  είχα κάνει και review μάλιστα για αυτή τη δουλειά το ‘11. Έτσι γνωρίστηκα και εγώ με τον Παναγιώτη και υπήρχε η κοινή τάση και επιθυμία για ένα δικό μας φεστιβάλ, με κοινό παρονομαστή την σύγχρονη δημιουργία των νέων σχημάτων μέσα από την εναλλακτική ματιά στη παράδοση.

DSC_5227dkarvountzis DSC_0415 DSC_0003 alex

Φέτος, στη δεύτερη χρονιά διοργάνωσης, τι θα αλλάξει και τι θα μείνει ίδιο; Δώσε μας μια γεύση…

Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά που λέει και το άσμα! Το φεστιβάλ κρατάει την ουσία, το χαρακτήρα και τη φιλοσοφία που το διέπει γίνεται όμως περισσότερο εξωστρεφές, περισσότερο εναλλακτικό, περισσότερο πειραματικό αν θέλεις… Φέτος θα έχουμε τη χαρά να έχουμε συμμετοχή και από Τουρκία (πέρυσι είχαμε από Κύπρο όπου είχανε συμμετάσχει οι Επεα Πτερόεντα) με τους Tas Plak Kumpanyasi με τη σπουδαία μουσικό Fulya Ozlem η οποία επισκέπτεται το νησί το τελευταίο διάστημα αρκετές φορές. Θέλουμε να δούμε τη δική τους προσέγγιση στα δικά μας μουσικά πράγματα. Κόντρα στις πραγματικά δύσκολες μέρες κρατάμε το υψηλό επίπεδο καθώς συμμετέχουν αξιόλογα σχήματα από το νησί της Λέσβου τα οποία απαρτίζουν αποκλειστικά νέοι άνθρωποι. Αυτό κάτι δείχνει. Και πάντα με ελεύθερη είσοδο ώστε να μπορεί ο καθένας να γίνει κοινωνός του διήμερου φεστιβάλ και να ακούσει καινούργια σχήματα που επίσης έρχονται να παίξουν εθελοντικά και με χαρά.

agiasos final

Οι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στο Ρίζα στην Πρίζα και η επίσημη αφίσα του φεστιβάλ!

 

Ο ρίζο… σπαστικός τίτλος από μόνος του παραπέμπει σε μουσικούς πειραματισμούς, με βάση την παράδοση. Τι ρόλο θα παίξει η μουσική ιστορία της Λέσβου;

Η μουσική ιστορία της Λέσβου, η κουλτούρα του νησιού καθώς και οι ιδιαιτερότητες που κουβαλά παίζει καταλυτικό ρόλο στο φεστιβάλ. Μη ξεχνάμε ότι είναι ένα νησί που κουβαλάει προσφυγιά, μουσικές μνήμες και έχει έντονα αναπτυγμένο το πολιτιστικό του στοιχείο από γενιά σε γενιά ανάμεσα σε αυτό και το μουσικό του μέρος.  Και για το τέλος παίζει ρόλο το εξής καθημερινό φαινόμενο: ότι και να σκεφτείς για την διοργάνωση ενός concept θα σε προλάβουν πάντα τα παραδοσιακά καφενεία στα χωριά του νησιού. Εκεί γίνονται τα σπουδαιότερα μουσικά φεστιβάλ και ας μην έχουν τίτλο. Όσον αφορά στο δικό μας τίτλο για να απαντήσω στο πρώτο σκέλος της ερώτησης βγήκε από ένα άλλο παραδοσιακό μουσικό καφενείο το ομώνυμο που υπάρχει στη Φειδίου 2 στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί μέσα από τσίπουρο-κατάνυξη ανάμεσα σε σαράντα μουσικούς νοματαίους έλαβε χώρα η άτυπη έναρξη του φεστιβάλ.

Με τι λογική επιλέγονται τα σχήματα που πρωταγωνιστούν; Ιδανικός καλεσμένος που θα ήθελες να έχετε;

Με το να είναι αληθινοί απέναντι σε αυτό που κάνουν και όχι δημοφιλείς. Είμαστε ερασιτέχνες του πράγματος δηλαδή εραστές της τέχνης και δεν κομίζουμε χρήματα από τη μουσική, ούτε από το φεστιβάλ. Άρα τα κριτήρια μας κοιτάνε τη φιλοσοφία και την ουσία των πραγμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση ποια είναι αυτή; Ο εκσυγχρονισμός της δική μας παράδοσης όπως κάνουν αντίστοιχα τόσες και τόσες χώρες του εξωτερικού που δεν κρατάνε τη μουσική σφιχτά στην αγκαλιά τους αλλά την αφήνουν ελεύθερη να αναπτυχθεί και να αναπνεύσει. Και αυτό διοχετεύεται και στην δισκογραφία κάτι που δεν συμβαίνει εδώ.

Ιδανικός καλεσμένος –προσωπικά μιλώντας πάντα- από έλληνες καλλιτέχνες ο Ψαρογιώργης και από ξένους ο Peter Gabriel. Ο πρώτος γιατί έχει καταφέρει να ενώσει ethnic, πειραματικά μουσικά πράγματα και αυτοσχεδιασμούς με την σύγχρονη κρητική μουσική με μια ιδιαίτερη ματιά στα πράγματα. Ο δεύτερος που ούτε αυτός χρειάζεται συστάσεις γιατί μέσα από τον τετραπλό του ρόλο (μουσικού, συνθέτη, μουσικού παραγωγού, διοργανωτή) θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τη προσέγγιση του στους δικούς μας ρυθμούς από όλη την Ελλάδα… Άπιαστο όνειρο βέβαια αλλά τώρα που το σκέφτομαι θα του κάνουμε κρούση και ότι γίνει (γέλια).

Τι απήχηση έχει στο νησί ή είναι ακόμη νωρίς;

Μάλλον θα πρέπει να σου απαντήσω σε μερικά χρόνια για αυτό… Η αλήθεια είναι όμως ότι από πέρυσι στην πρώτη μας χρονιά κιόλας ο κόσμος το αγκάλιασε, είδε τη φρεσκάδα που είχε καθώς δεν έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο. Μη ξεχνάμε ότι το φεστιβάλ γίνεται σε ένα χωριό με πλούσια παράδοση μεν αλλά με μια άλλη προσέγγιση στα μουσικά πράγματα δε. Δεν λέω για το νησί της Λέσβου καθώς έχουν προηγηθεί τα Μεσογειοτόπια που έχουν γίνει θεσμός πια ένα εξαιρετικό φεστιβάλ που διοργανώνουν φίλοι μουσικοί με την ίδια ακριβώς λογική. Χωρίς οικονομικά οφέλη δηλαδή. Μάλιστα δυο από αυτούς θα παίξουν τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ στις 11 Αυγούστου με το Μελωδικό σχήμα.

9L9A0030 Salia Balia Band photo DSC_5337dkarvountzis DSC_5306dkarvountzis

Λίγα λόγια για τον χώρο στον οποίο θα πραγματοποιηθεί το «Ρίζα στην Πρίζα», το Αναγνωστήριο Αγιάσου;

Με δυο λέξεις: πυλώνας πολιτισμού! Η επιλογή του χώρου αλλά και του χωριού της Αγιάσου δεν έγινε τυχαία. Μιλάμε για ένα χώρο 300 θέσεων σε ένα παραδοσιακό οικισμό 2.500 κατοίκων με εξαιρετική ακουστική, σχεδιασμένο από τον Τσαρούχη. Με ένα πολύ ωραίο εξοπλισμό όσον αφορά τις εγκαταστάσεις του για ήχο, φώτα κτλ… Στο Αναγνωστήριο τριγυρίζω από μικρό παιδί εκεί έμαθα τους συρτούς, τους καρσιλαμάδες, τους μπάλους και τους αμανέδες… Οσον αφορά το ίδιο το χωριό θα ανακαλύψεις από κεραμικά και σκαλιστά μέχρι σπιτικό τραχανά. Και φυσικά μουσικούς σε υψηλό επίπεδο. Όλα τα παραπάνω με μια σπάνια μαγεία που πέφτει σαν χρυσόσκονη, είναι σαν να ανοίγεις μια πόρτα και να μπαίνεις σε έναν άλλον κόσμο. Για το ότι εμπιστεύτηκαν και στήριξαν ανιδιοτελώς τη διοργάνωση του φεστιβάλ γνωρίζοντας τη Ρίζα αλλά μαθαίνοντας την εξέλιξη της μας κάνει περήφανους.

Τι προσδοκείς από την ανάμειξη σου σε αυτό Αλέξανδρε;

Στο να πιστέψει ο κόσμος στη μουσική βάζοντας την άκρη τα όσα του πλασάρουν και να ακούσει πραγματική μουσική. Να μη σταθεί στην εικόνα αλλά στην ουσία της μουσικής. Δεν έχει σημασία τι χρώμα παπούτσια φορούσε ο Bob Marley αλλά τι ήθελε να πει με τα τραγούδια που έγραφε. Ευελπιστούμε ότι βάζουμε και εμείς ένα λιθαράκι σε αυτή την κατεύθυνση. Προσωπικά χαίρομαι για το γεγονός ότι συνεισφέρω και ότι βρίσκομαι ανάμεσα σε εξαιρετικούς μουσικούς και ανθρώπους (κάποιοι είναι φίλοι  από παλιά) κάτι που με τιμά ιδιαίτερα. Και φυσικά που είναι στην ομάδα του φεστιβάλ άνθρωποι από αρκετές μορφές τέχνης: Μουσικοί, ηχολήπτες, γραφίστες, εικαστικοί, φωτογράφοι, εικονολήπτες, κινηματογραφιστές.

Ποιός ο ρόλος σου και λίγα λόγια για σένα;

Ο ρόλος μου όσον αφορά το φεστιβάλ; Νομίζω πως απάντησα πιο πάνω. Αν πρέπει να προσθέσω κάτι είναι επειδή ασχολούμαι πολλά χρόνια με τα σχήματα που καταπιάνονται με την εγχώρια φολκ μουσική, με τη δική μας παράδοση δηλαδή ότι έχω γίνει το… συγκολλητικό υλικό (γέλια). Τουλάχιστον έτσι είχε πει από μικροφώνου ο Βαγγέλης Βέκιος στην εκπομπή  «Avanti» της φίλης μας Φωτεινής Λαμπρίδη στον 105,5 Στο Κόκκινο πριν από ενάμιση χρόνο.

Λίγα λόγια για μένα… Ένας ονειροπόλος της τέχνης και της ζωής είμαι. Τώρα αν αυτό βγαίνει μέσα από τη μουσική, τα κείμενα μου και τις συνεντεύξεις στα περιοδικά που συνεργάζομαι ή μέσα από τις εκπομπές μου στο ραδιόφωνο αυτό είναι ένας δρόμος. Για καθέναν είναι ξεχωριστός αυτός ο δρόμος και οπωσδήποτε προσωπικός. Σίγουρα δεν είναι μοναχικός και θα μπορούσε να βγει κάλλιστα και μέσα από την ενασχόληση με το περιβόλι μου που ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια. Παίζω τύμπανα, κρουστά και παραδοσιακά έγχορδα για την αίσθηση της ελευθερίας των πραγμάτων αλλά αποζητώ και την επαφή με τη μάνα γη για την ψυχική ισορροπία και αρμονία.

Μοιράσου μαζί μας τα μελλοντικά σου σχέδια τόσο σχετικά με το φεστιβάλ όσο και με την ζωή σου;

Να ανοίξουμε και άλλο το φεστιβάλ και να δούμε τις δυνατότητες του μουσικού πλούτου της χώρας μας. Κόντρα στους δύσκολους καιρούς να μπορούμε να παίζουμε όλοι μαζί μουσική με σωστό ήχο (πολύ βασικό γιατί μουσική κάνουμε) και να περνάμε καλά. Τέλος να φύγω για εκείνο το περιβόλι που λέγαμε για να ασχολούμαι όλο το χρόνο (γέλια). Θα ήθελα να ζήσω μόνιμα κάποια στιγμή στην Αγιάσο άλλωστε έχω σπίτι εκεί από τον παππού. Και εκεί μπορείς να ακούς μουσική και να παίζεις μουσική…. και να ονειρεύεσαι με μουσική αναπνέοντας καθαρό αέρα.

Θέλω έναν εναλλακτικό τίτλο για το φεστιβάλ…

Η παράδοση ανάποδα!

Η σελίδα του Φεστιβάλ ΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ στο Facebook εδώ

Συνέντευξη: Αναστασία Παναγιωτοπούλου

Comment

Your email address will not be published.

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση cookies εκ μέρους μας. πληροφορίες

Διαφημιστικά Μηνύματα και cookie DoubleClick DART Το cookie DoubleClick DART χρησιμοποιείται από την Google στις διαφημίσεις που προβάλλονται στους ιστότοπους των συνεργατών της, όπως σε ιστότοπους που προβάλλουν διαφημίσεις του AdSense ή συμμετέχουν σε πιστοποιημένα από την Google δίκτυα διαφημίσεων. Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τον ιστότοπο alternactive.gr και βλέπουν ή κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση, ενδέχεται να αποθηκευτεί ένα cookie στο πρόγραμμα περιήγησης του εν λόγω τελικού χρήστη. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από αυτά τα cookie θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη προβολή και διαχείριση των διαφημίσεων στον(στους) ιστότοπο(-ους) του εκδότη και στον ιστό.

Close