alternative action, alternative thinking

The Raw House | Interviews

4.63K 0

κείμενο: Γιώργος Σπυράκης

φωτογραφίες: The Raw House

Κάπου ανάμεσα σε απλά υλικά, ιδιαίτερες συνταγές και γεύσεις που δεν τις φαντάζεται ούτε ο πιο τολμηρός ουρανίσκος, η «γλυκιά» Ναστάζια κάνει τη διαφορά και παρασκευάζει αλμυρές και γλυκές απολαύσεις, πέραν από το πλαίσιο της συμβατικής μαγειρικής… γλυκά χωρίς ζάχαρη, κράκερς χωρίς αλεύρι, τούρτες χωρίς γάλα και πάνω απ’ όλα… ωμοφαγικές μπουκιές που εντυπωσιάζουν.

Η Ναστάζια μας ξενάγησε στα μυστικά του μυαλού της και μας μίλησε με πολύ προθυμία για όλα όσα πιστεύει σχετικά με την καθημερινή μας διατροφή, αλλά και την άποψή της για τα όσα καταναλώνουμε.

«Η χορτοφαγική ωμοφαγία», μου εξηγεί, «πέρα από τον θεραπευτικό τρόπο διατροφής που ενθαρρύνει, στηρίζεται σε μια ολόκληρη φιλοσοφία… σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Καταναλώνοντας περισσότερη φρέσκια και ανεπεξέργαστη τροφή, χωρίς ζωικά παράγωγα, η εμφάνιση μας επηρεάζεται προς το καλύτερο, η ψυχολογία μας αλλάζει και ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε τόσο με τους γύρω μας όσο και το φυσικό μας περιβάλλον γίνεται ακόμα πιο απλός και φυσικός».

Ήταν ξεκάθαρη στη θέση της ότι μια τέτοιου είδους διατροφή βασίζεται αποκλειστικά σε εξαιρετικές πρώτες ύλες, ενώ έχει μεγάλη σημασία και ο τρόπος παρασκευής της τροφής. «Το γεύμα δεν έχει υποστεί καμία θερμική ή χημική επεξεργασία, εκτός από την αφύγρανση» και ο τόνος της φωνής της αλλάζει, γίνεται πιο εμφατικός. «Όταν το φαγητό θερμαίνεται πάνω από τους 42ºC καταστρέφονται τόσο τα ένζυμά του, που είναι πολύ σημαντικά για την υγιή ανάπτυξη του σώματος μας, όσο και οι βιταμίνες, τα μέταλλα και αμινοξέα που περιέχονται σε αυτό».

Και στην απλότητα της σκέψης, μου διευκρινίζει ότι ένα ωμοφαγικό γεύμα μπορεί να αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φύτρα, δημητριακά, φύκια, μπαχαρικά, μυρωδικά, έλαια και γλυκαντικά, ενώ φυσικά και δεν είναι μαγειρεμένο, δεν είναι επεξεργασμένο… «συνήθως είναι και βιολογικό».

Κάπου στο βάθος του μυαλού της και προβληματιζόμενη έντονα για την υγιεινή της καθημερινότητάς μας, αποφάσισε να κάνει την σκέψη, ιδέα και στη συνέχεια την ιδέα, στόχο… με αποτέλεσμα το μικρό αυτό όνειρο να ονομαστεί «The Raw House». Εκεί μέσα κρύβει γευστικά μυστικά και κόλπα που κάνουν την τροφή να μοιάζει ακόμα πιο προσιτή στον οργανισμό μας.

«Το The Raw House προέκυψε από την απόλυτη έκπληξη που ένιωσα όταν πρωτοδοκίμασα ωμοφαγικό γλυκό. Ήταν μια τούρτα καρύδας που είχε φτιάξει η μητέρα μου. Έκτοτε με κάθε ευκαιρία και με την προτροπή φίλων που δοκίμαζαν τα σκευάσματά μου αυτά, το είδα κάπως πιο σοβαρά».

Και αφού η περιέργειά μου εντείνεται, η ίδια επισημαίνει ότι η ωμοφαγία αντιπροσωπεύει μια στάση ζωής ως προς τις διατροφικές συνήθειες. Είναι αποτέλεσμα της ανάγκης του σύγχρονου ανθρώπου να κάνει κάτι για το σώμα του και να επαναπροσδιορίσει την τροφή. Μετά από μία μεγάλη περίοδο κατανάλωσης “γκρίζας” και μη ζωντανής τροφής, η ωμοφαγία, ο βεγκανισμός αλλά και η πιο συνειδητοποιημένη κατανάλωση τροφής, ακόμα και αν αυτή περιέχει ζωικά, βρήκε τον δρόμο μέσω της ενημέρωσης και των πληροφοριών που έγιναν τότε ευρέως διαδεδομένες με το διαδίκτυο.
«Θα έλεγα πως η ωμοφαγία είναι μέρος εκείνης της στάσης ζωής, όπου η θεραπεία του σώματος και του νου είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της διατροφής μας».

Πίσω απ’ όλη αυτή τη φιλοσοφία στη διατροφή και την ιδιαίτερη στάση ζωής, η ίδια προσπαθεί να θυμηθεί ποια ήταν η πρώτη της συνταγή και καταλήγει σε «…μια τούρτα με λιγότερους ξηρούς καρπούς απ’ ότι συνήθως χρησιμοποιώ. Η βάση θυμάμαι ήταν αβοκάντο και φρούτα, αλλά είχε πάρει πολύ καλά σχόλια. Η γεύση της ήταν πολύ ιδιαίτερη και δε θύμιζε κλασσική τούρτα. Ήταν και από τις δικές μου αγαπημένες αλλά αυτό μέχρι να ξεκινήσω να πειραματίζομαι… Τη θέση της πήρε η μους από φράουλες με ροζ πιπέρι και μπισκότο σοκολάτας!»

Η συζήτησή μας γίνεται ακόμα πιο χαλαρή και η Ναστάζια μου εξηγεί ότι σε γενικές γραμμές μια τέτοιου είδους διατροφική ροή έχει διάφορα οφέλη για τον οργανισμό μας. Είναι εύκολο όλα όσα έχουμε συνηθίσει να τρώμε, να αντικατασταθούν με την ωμή εκδοχή τους. «Θέλει τον τρόπο της αυτή η απόφαση και προετοιμασία… σίγουρα βέβαια και καθοδήγηση από κάποιον έμπειρο διατροφολόγο ή έναν έμπειρο μέντορα». Το ζήτημα είναι να μην διαμορφώνουμε ελλείψεις στον οργανισμό μας. Η τυφλή ωμοφαγία θα δυσκολέψει την καθημερινότητα και αν κάποιος δεν λειτουργήσει με βάση τις ανάγκες του οργανισμού του, τότε θα υπάρξει πρόβλημα.

«Η ωμοφαγία θα μας αδυνατίσει, αρκεί να μην γίνουν καταχρήσεις. Οι ξηροί καρποί για παράδειγμα ωφελούν, αλλά μόνο σε περιορισμένη ποσότητα. Αλλιώς δημιουργούν όξινο περιβάλλον στον οργανισμό μας και τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά».

– Cheesecake θα βρούμε κάπου ανάμεσα στις συνταγές σου;

«Και βέβαια, αλλά θα είναι ωμοφαγικό. Το γευστικό αποτέλεσμα σε διαβεβαιώνω ότι είναι εκπληκτικό, αλλά με άλλες θερμίδες και άλλα υλικά. Κάπως έτσι θα είναι και τα brownies!»

Τίποτα δεν σταματά την περιέργειά μου όσο η κουβέντα συνεχίζεται. Ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά μου, μια άλλη διάσταση στη γεύση και μια ιδιαίτερη πρόκληση… έστω και από περιέργεια προς το παρόν.

Όσες μικρές απορίες προκύπτουν στο νου μου, όπως για παράδειγμα σχετικά με το εύρος της ποικιλίας γεύσεων, καλύπτονται με μια απλότητα στα λόγια της. «Αμέτρητες παραλλαγές υπάρχουν στην ωμοφαγία. Γεύσεις από παντού και για όλα. Συγκεκριμένα στο The Raw House, δίνοντας έμφαση στα γλυκά, και ειδικά στις τούρτες, χρησιμοποιούμε κυρίως φρούτα εποχής, λατρεύουμε το κακάο, τα βότανα και μυρωδικά, ενώ γίνονται και διάφορες παραλλαγές με τοπικά υλικά προς αντικατάσταση εκείνων των υλικών που έρχονται από πολύ μακριά».

Όσον αφορά την θρεπτική πλευρά των γευμάτων αυτών, η Ναστάζια κάνει τη διάκριση σε αλμυρά και γλυκά, εξηγώντας μας ότι τα αλμυρά είναι πλήρη γεύματα που αποτελούν και έναν θεραπευτικό τρόπο διατροφής. Όλα τα υλικά προέρχονται από μη επεξεργασμένες πρώτες ύλες και η μόνη θερμική επεξεργασία που, ίσως κάποιες τροφές, έχουν υποστεί είναι η αφύγρανση στους 42οC, σε ειδικό φούρνο (τον αφυγραντήρα), διατηρώντας με τον τρόπο αυτόν τις θρεπτικές ουσίες της τροφής. «Μια άλλη συχνή πρακτική είναι το μούλιασμα των σπόρων και των ξηρών καρπών. Σε αυτή τη φάση, μουλιάζοντας τα αμύγδαλα για κάποιες ώρες, στην ουσία τα ξεγελάς ώστε αυτά να απελευθερώσουν τα ένζυμα που περιέχουν». Από την άλλη, τα γλυκά γεύματα περιέχουν μεγάλη ποσότητα υπερ-τροφών, όπως για παράδειγμα λάδι καρύδας, κακάο, διάφορους σπόρους και καρπούς.

– Λάδι καρύδας;

«Και βέβαια. Λάδι όπως λάδι και καρύδα όπως καρύδα», μου λέει και χαμογελά. «Η καρύδα και τα παράγωγά της είναι από τα αγαπημένα μου υλικά. Εκτός από την εξαιρετική διατροφική σημασία της, σου παρέχει τη δυνατότητα να την χρησιμοποιείς σε διαφορετική υπόσταση… νερό, γάλα, βούτυρο, λάδι κ.λ.π. με διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα με τη χρήση».

– Δηλαδή όλο αυτό το concept σχετίζεται με τα βιολογικά προϊόντα και μόνο;

«Όχι απαραίτητα. Απλά εμείς στο Τhe Raw House, τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι είτε βιολογικά, είτε από γνωστούς σε εμάς παραγωγούς για να ξέρουμε τη χρήση των λιπασμάτων που γίνεται».
Ρωτώντας την για το ποια γευστική δημιουργία διακρίνει η ίδια από όλες μου μίλησε για τη μους φράουλας με μπισκότο σοκολάτας, όπως επίσης μου είπε ότι ξεχωρίζει την τούρτα μάνγκο, αλλά… «το hit μου είναι το cheesecake σοκολάτας με φράουλες… εκεί όλοι παραμιλάνε!»

– Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι η πρόκληση είναι ένα γεύμα… ένα επίσημο γεύμα. Τι θα επέλεγες;

Για λίγο το βλέμμα της χάθηκε. Βυθίστηκε στις σκέψεις της και χαμογελώντας ασυναίσθητα άρχισε απλά να τα βάζει όλα σε μια αρμονική σειρά, «…γκουακαμόλε με τσιπς λαχανικών… μια κρύα σούπα με καρότο, πιπερόριζα και σταφίδα… σαλάτα με φύτρα ηλιόσπορων, αβοκάντο, γλιστρίδα και με secret power sauce, ενώ για κυρίως κάτι σε “λαζάνια” άγριων μανιταριών, με σπανάκι και κρέμα ”τυριού”… βέβαια το κυρίως θα μπορούσε να είναι και γεμιστά μανιτάρια με σπανάκι, λεμόνι και δεντρολίβανο».

Με κοίταξε με τρόπο. Το μυαλό μου έπαιζε παιχνίδια. Ήμουν ήδη στο γεύμα και προσπαθούσα να φανταστώ όλες αυτές τις μοναδικές γεύσεις. «Γλυκό θα προσφέρουμε;» με ρώτησε, αλλά δεν χρειάστηκε να απαντήσω. «Οκ, λοιπόν… τάρτα με λεμόνι, πιπερόριζα και φράουλες! Κι αν θέλεις να πιείς κάτι, τότε θα έφτιαχνα σπιτικό ginger ale».

Με άφησε για λίγο να χαθώ σε όλες αυτές τις γεύσεις και αμέσως μετά βρήκε τον τρόπο να με επαναφέρει στην πραγματικότητα. «Ξέρω ότι όλα αυτά ακούγονται κάπως, αλλά να ξέρεις ότι γενικά ο κόσμος, όταν του δοθεί η ευκαιρία θα τολμήσει να δοκιμάσει κάτι τέτοιο. Αρκεί να ικανοποιήσει τις γευστικές του απαιτήσεις. Αυτό είναι το σημαντικό. Και το πιο σημαντικό είναι η ωμοφαγική κουζίνα να είναι δημιουργική… να αφιερώνουμε χρόνο σε αυτό που παρασκευάζουμε. Σημαντικό πολύ αυτό».

-Τελικά μιλάμε για vegetarian ή vegan; ή μήπως κάτι άλλο… raw people;

«Δεν είναι εύκολη επιλογή. Δεν αρκεί απλά να το λες, πρέπει και να γνωρίζεις τι θες από τον εαυτό σου. Για να επικαλεστεί κάποιος πως είναι vegetarian, vegan ή ωμοφάγος πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχει ωριμάσει μέσα του η ιδέα, να αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους ακολουθεί μια τέτοια διατροφή, αλλά κυρίως να ακούει τόσο το σώμα του, όσο και τη φύση γύρω του. Δεν είναι εύκολο. Θέλει χρόνο και υπομονή για να βρεθεί η κατάλληλη διατροφή για τον καθένα που το επιλέγει. Μιλώντας για τον εαυτό μου, ως παράδειγμα, προσπαθώ να τρέφομαι με καθαρή τροφή πάνω από όλα, χωρίς ορμόνες, αποφεύγοντας όσο μπορώ τις όξινες τροφές και προσπαθώντας να ακολουθήσω τις ανάγκες του σώματός μου, ώστε να δημιουργήσω ένα αλκααλικό περιβάλλον μέσα μου και βέβαια να έχω και το δυνατότερο μικρό αποτύπωμα στη φύση. Στην ωμοφαγία βέβαια, είναι λίγο δύσκολο να το καταφέρεις, καθώς πολλά από τα υλικά προέρχονται από μακρινές χώρες, όπως το λάδι καρύδας ή οι χουρμάδες. Παρόλα αυτά, στο The Raw House, προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές συνταγές με τοπικά υλικά και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, όπως για παράδειγμα η τούρτα με φιστίκια αιγίνης και γλάσσο λεμονιού!»

Μετά από αρκετή ώρα συζήτησης μεταξύ μας, ήταν πλέον αυτονόητο να μην πούμε πολλά ακόμα, αλλά να καταλήξουμε στις γευστικές απολαύσεις. Η Ναστάζια μου προσέφερε γλυκές μπουκιές από όσα είχε προετοιμάσει και οι ερωτήσεις περιορίστηκαν εκεί… όλα πλέον ήταν στην απόλαυση της γεύσης. Παρ’ όλα αυτά δεν κρατήθηκα και τόλμησα κάτι ακόμα…

– Δηλαδή, τι θα έφτιαχνες για τούρτα γενεθλίων σου;

«Μους πορτοκάλι με μπισκότο σοκολάτας…»

Δεν την άφησα να μου εξηγήσει κάτι παραπάνω, αφού ήδη είχα μείνει άναυδος με την ιδέα αυτή. Απλά της υποσχέθηκα ότι το Δεκέμβριο θα είμαι ο πρώτος που θα της χτυπήσει το κουδούνι για ευχές.
FB link: https://www.facebook.com/TheRawHouse?ref=hl
FB event: https://www.facebook.com/events/704624976253830/?context=create&source=49
teaser:

Comment

Your email address will not be published.

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση cookies εκ μέρους μας. πληροφορίες

Διαφημιστικά Μηνύματα και cookie DoubleClick DART Το cookie DoubleClick DART χρησιμοποιείται από την Google στις διαφημίσεις που προβάλλονται στους ιστότοπους των συνεργατών της, όπως σε ιστότοπους που προβάλλουν διαφημίσεις του AdSense ή συμμετέχουν σε πιστοποιημένα από την Google δίκτυα διαφημίσεων. Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τον ιστότοπο alternactive.gr και βλέπουν ή κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση, ενδέχεται να αποθηκευτεί ένα cookie στο πρόγραμμα περιήγησης του εν λόγω τελικού χρήστη. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από αυτά τα cookie θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη προβολή και διαχείριση των διαφημίσεων στον(στους) ιστότοπο(-ους) του εκδότη και στον ιστό.

Close