alternative action, alternative thinking

Η ζωή ενός Θεσσαλονικιού στη «ζεστή καρδιά της Αφρικής», το Μαλάουι |Interviews

2.55K 0

Της Αναστασίας Παναγιωτοπούλου ●

O Λορέντζο είναι από τη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον κατά το ήμισυ, οικονομολόγος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικά ένας «πολίτης του κόσμου». Με μητέρα Ιταλίδα και πατέρα έναν «πολυπράγμων» -όπως τον χαρακτηρίζουν συχνά- δημοσιογράφο και πολεμικό ανταποκριτή απέκτησε από μικρός το μικρόβιο του «ταξιδιώτη».

Οι  περιπλανήσεις ξεκίνησαν από νωρίς για το φίλο μου, χωρίς εμφανή σημάδια ότι θα σταματήσουν σύντομα. Όπως ο ίδιος λέει… «η Ελλάδα δεν τον κρατάει περισσότερο από ένα εξάμηνο» και πως θα μπορούσε άλλωστε. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ζει και εργάζεται στο μακρινό Μαλάουι (Αφρική). Οι ιστορίες από τα ταξίδια του δε σταματούν ποτέ και  πραγματικά δε χορταίνω να τις ακούω.

Μετά από περίπου 1,5 χρόνο,  είχε έρθει η ώρα να μου πει δυο λόγια για την «ζεστή καρδιά της Αφρικής» και τη ζωή ενός δυτικού στη μακρινή Αφρική. Λίγες ερωτήσεις, περισσότερες απαντήσεις και κάποιες υπέροχες φωτογραφίες μετά, το κείμενο ήταν έτοιμο. Φυσικά, η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει με προσοχή και πολλή αγάπη, δεν είναι και εύκολο να γράψεις για τον καλύτερο σου φίλο!

Λορέντζο γεια σου, θες να συστηθείς στους φίλους του Alternactive;

Καλησπέρα, ονομάζομαι Λορέντζο και μόλις έκλεισα τα 28. Είμαι βέρος Θεσσαλονικιός με Ιταλίδα μαμά (εξ ου και το όνομα) και λατρεύω τα ταξίδια. Σπούδασα Οικονομικά στο ΑΠΘ και Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βενετία. Τον τελευταίο χρόνο δουλεύω σε ένα πρόγραμμα της Ε.Ε που βοηθάει οικονομικά τις φτωχότερες οικογένειες στο Μαλάουι, στην Αφρική.

Στο Μαλάουι λοιπόν! Πως κατέληξες στο συγκεκριμένο μέρος;

Τελείως τυχαία. Είναι λίγο αστείο γιατί πριν 1,5 χρόνο που έφυγα από την Ελλάδα είχα προορισμό το Εκουαδόρ στην Λατινική Αμερική για να δουλέψω σε μια συμβουλευτική εταιρεία σε κοινωνικά προγράμματα. Αφού έκατσα 9 μήνες για εκπαίδευση, μου ανακοίνωσαν ότι θα με στείλουν στο Μαλάουι. Για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα καν που είναι το Μαλάουι πριν πάω, αλλά είχα ακούσει ιστορίες από φίλους για τη ζωή εκεί που μου έλεγαν πως είναι πολύ όμορφα και ήρεμα. Στο τέλος χάρηκα που με έστειλαν εκεί αν σκεφτείς πως οι άλλες επιλογές που είχα θα ήταν Αφγανιστάν, Υεμένη, ή Αίγυπτος.

Μίλησε μου για την καθημερινότητα ενός δυτικού στο Μαλάουι, ποιο είναι το πιο περίεργο σκηνικό που σου έτυχε;

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και ένα χρόνο μετά, τα περίεργα σκηνικά είναι η καθημερινότητα μου (γέλια)! Δεν ξέρω… είναι τόσο διαφορετικός ο τρόπος ζωής εδώ, που από ένα σημείο και μετά συνηθίζεις και πλέον ξέρεις πως αυτό που ζεις εδώ δεν έχει καμιά σχέση με την καθημερινότητα που είχες ζήσει πουθενά αλλού. Με την καλή και την κακή του πλευρά φυσικά.

Αν είχα να επιλέξω πάντως το σκηνικό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση (και συνεχίζει να μου συμβαίνει συχνά) είναι το γεγονός οτι όταν με ρωτάν από που είμαι, οι περισσότεροι ξέρουν την Ελλάδα. Το αστείο είναι ότι όλοι -μα όλοι- ξέρουν τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα τους κάνει μεγάλη εντύπωση ότι κατάγομαι από εκεί! Ο λόγος είναι απλός, το μοναδικό βιβλίο που συναντά κανείς σε όλη την χώρα είναι η Βίβλος και οι δύο επιστολές που “μας” έστειλε ο Απ Παύλος (Επιστολή προς Θεσσαλονικείς) έχουν κάνει την πόλη διάσημη σε κάθε γωνιά της Αφρικής -φυσικά όπου υπάρχουν χριστιανοί. Αυτό συμβαίνει συνέχεια σε τέτοιο σημείο που ένας συνάδελφος απ την δουλειά, με ρώτησε μια μέρα όταν του απάντησα ότι είμαι από την Θεσσαλονίκη: «Το μέρος αυτό υπάρχει στα αλήθεια; Εγώ μέχρι τώρα νόμιζα ότι ήταν στον Παράδεισο!» (γέλια).

Και εσύ τι του απάντησες;

Ότι λυπάμαι που θα τον απογοητεύσω αλλά η Θεσσαλονίκη είναι μεν μια όμορφη πόλη αλλά απέχει πολύ απ’ το να χαρακτηριστεί “Παράδεισος”! Μπορεί με το Μετρό κάτι να γίνει (γέλια).

Μια τυπική ημέρα ενός Μαλαουϊανού;

Κοίτα όπως σου είπα και πιο πριν η καθημερινότητα στο Μαλάουι δεν έχει καμιά σχέση με την καθημερινότητα που ζει κάποιος σε μια χώρα της Ευρώπης ή της Λατινικής Αμερικής. Τα στάνταρ είναι τελείως,  μα τελείως διαφορετικά. Αγαθά που εμείς τα θεωρούμε δεδομένα, όπως το ρεύμα ή το τρεχούμενο νερό στο σπίτι, εδώ είναι μια πολυτέλεια που ελάχιστοι μπορούν να έχουν. Σκέψου ότι μόλις 1 στους 10 ζουν σε αστικές περιοχές και από αυτούς λιγότεροι από το 1/3 έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν ρεύμα και νερό στο σπίτι τους. Έχω γνωρίσει γυναίκες στις αγροτικές περιοχές, που κάθε μέρα κάνουν πάνω από 5 χλμ με ένα κουβά στο κεφάλι για να φέρουν 20 λίτρα νερό στο σπίτι από το κοντινότερο πηγάδι. Σκέψου να το κάνεις αυτό κάθε μέρα! Η άλλους που μεταφέρουν 120 κιλά ξύλο με το ποδήλατο από το βουνό κάθε πρωί για να τα πουλήσουν στην πόλη. Και όλα αυτά για να κερδίσουν κάποια ελάχιστα χρήματα που θα τους επιτρέψουν να συντηρήσουν τις οικογένειες τους με τα απολύτως απαραίτητα.

Οι ντόπιοι ακούγονται πραγματικά εντυπωσιακοί άνθρωποι…

Είναι απίστευτη η δύναμη αυτών των ανθρώπων. Όχι μόνο η σωματική μα κυρίως η δύναμη της ψυχής τους. Παρά τον Γολγοθά και τον αγώνα που δίνουν καθημερινά για ένα πιάτο φαΐ, μένουν πάντα χαμογελαστοί και ευδιάθετοι. Αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν πραγματικά να εκτιμούν τις μικρές χαρές που έχει να προσφέρει η ζωή.

Βλέποντας τους αναπόφευκτα επηρεάζεσαι και εσύ. Γίνεσαι λιγότερο υλιστής και  περισσότερο συνειδητοποιημένος του πόσο τυχερός είσαι που γεννήθηκες σε μια περιοχή του κόσμου που τα αγαθά υπάρχουν σε αφθονία . Πόσο πραγματικά είναι  ή δεν είναι τα “προβλήματα” που μπορούν να σε κάνουν δυστυχή. Η συναναστροφή με τους ντόπιους στο Μαλάουι ήταν ένα μάθημα ζωής για μένα.

Μας μίλησες πριν για την καλή και την κακή πλευρά της καθημερινότητας σου εκεί. Το νόμισμα έχει πάντα δυο όψεις, θα συμπληρώσω εγώ.

Φυσικά. Και όπως σε όλες τις χώρες τις Υποσαχάρειας Αφρικής, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μαλάουι είναι η διαφθορά και σε αρκετές περιπτώσεις η κακοδιαχείριση της προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των ακραίων συνθηκών φτωχιάς, η οποία πλήττει πάνω από τα 4/5 του πληθυσμού της χώρας. Ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο αποκαλύφθηκε πέρσι κατέδειξε τις παθογένειες ενός συστήματος που είναι υπεύθυνο που το Μαλάουι βγήκε φέτος η φτωχότερη χώρα στον κόσμο με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα, παρά τη μεγάλη οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η χώρα από τη διεθνή κοινότητα. Με θλίβει να βλέπω μια ελίτ να πλουτίζει στην πλάτη των φτωχών και εγώ να πρέπει να είμαι εντάξει με αυτό.

Τι μπορεί να δει κανείς στο Μαλάουι; Είναι πιθανός τουριστικός προορισμός;

Πάρα πολλά!  Καταρχήν το Μαλάουι είναι ένας τόπος με απίστευτη φυσική ομορφιά. Σχεδόν η μισή έκταση της χώρας είναι η συνονόματη λίμνη Μαλάουι, η 3η μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικής, με πεντακάθαρα νερά και τοπία σχεδόν μεσογειακά. Υπάρχουν γωνιές στην Λίμνη που μου θυμίζουν τόσο πολύ την Χαλκιδική ή τις Σποράδες που πολλές φορές ξεχνώ ότι στην πραγματικότητα είμαι στην καρδιά της Αφρικής! Υπάρχουν επίσης τεράστιες εκτάσεις σαβάνας με άγρια ζώα, πυκνά δάση στον Βορρά, βουνά για πεζοπορία στο Νότο, και το καλύτερο από όλα είναι ότι σε κανένα από αυτά δεν βλέπεις την τουριστική εκμετάλλευση που συναντάς σε άλλες χώρες της Αφρικής. Εδώ θα βρεις την αυθεντικότητα των ανθρώπων, ένα ειρηνικό περιβάλλον και μια φυσική ομορφιά παρθένα και ανέγγιχτη από το μαζικό τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Μαλάουι είναι στους τοπ προορισμούς κορυφαίων ταξιδιωτικών οδηγών τα τελευταία χρόνια.

Οι ντόπιοι πως ανταποκρίνονται στους ξένους;

Αλήθεια, δεν θυμάμαι να έχω γνωρίσει λαό πιο ευγενικό από τους Μαλαουϊανούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το προσωνύμιο που έχουν βγάλει για το Μαλάουι “η ζεστή καρδιά της Αφρικής”. Από τον νομάρχη και τον γενικό γραμματέα ενός υπουργείου μέχρι τον πωλητή φρούτων με το ποδήλατο, όλοι θα σε υποδεχθούν με χαμόγελο, ένα «καλημέρα, τι κάνεις» και ένα ευχαριστώ. Ειδικά άμα δουν ότι ξέρεις να χαιρετάς στην γλώσσα τους, γίνονται διπλά χαρούμενοι!  Ακόμα και σήμερα ξαφνιάζομαι με την ευγένεια αυτού του λαού.  Να φανταστείς μου έχει τύχει να σκοντάψω στον δρόμο και άσχετοι περαστικοί μου λέγανε συγγνώμη για αυτό που μου συνέβη!

Προσωπικά, σε έχουν αντιμετωπίσει ποτέ περίεργα;

Ναι αρκετές φορές, ειδικά όταν πηγαίνω στις αγροτικές περιοχές όπου η επίσκεψη ενός λευκού είναι ένα σπάνιο γεγονός. Ποτέ δεν ένιωσα βέβαια έλλειψη ασφάλειας ή οποιαδήποτε εχθρική διάθεση, το αντίθετο μάλιστα, πιο πολύ ενδιαφέρον και βλέμματα γεμάτα περιέργεια για έναν επισκέπτη διαφορετικού χρώματος δέρματος. Πιο πολύ πλακά έχουν τα παιδιά γιατί οι αντιδράσεις τους ξεκινούν από την απόλυτη έκπληξη και φτάνουν στο φόβο.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που πήγα στο πεδίο, σε ένα απομακρυσμένο χωριό στα νότια, λίγες εβδομάδες αφότου είχα έρθει στο Μαλάουι. Οι αντιδράσεις των ντόπιων όταν κατέβηκα από το αμάξι ήταν απίστευτες. Ήταν λες και για μερικά δευτερόλεπτα σταμάτησε ο χρόνος. Αμέσως, οι ενήλικες παράτησαν τις δουλείες τους και μαζεύτηκαν γύρω από το αμάξι με βλήματα γεμάτα απορία και ενδιαφέρον προς το πρόσωπο μου. Τα μεν παιδάκια έκαναν λες και τα είχε τρομοκρατήσει κάποιος. Φώναζαν ««Αζουνγκου, αζουνγκου»» που σημαίνει λευκός στα Τσιτσεγουα , και τρέχανε πανικόβλητα να κρυφτούνε πίσω από τους γονείς τους. Μόνο μερικά από αυτά είχαν το θάρρος να με πλησιάσουν, μόνο και μόνο για να με αγγίξουν και να τρέξουν κλαίγοντας πίσω στις αγκαλιές των δικών τους. Είχε παρά πολύ πλάκα!

Όταν ρώτησα τον οδηγό γιατί τέτοια αντίδραση, μου απάντησε κάτι πολύ ενδιαφέρον! Μου είπε πως εκτός του ότι έχει να έρθει λευκός σε εκείνη την περιοχή πάνω από 10 χρόνια, οι ντόπιοι όπως έχουμε εμείς τις ιστορίες για τον μπαμπούλα που θα έρθει όταν ένα παΐδι δεν φάει όλο το φαΐ του, έτσι  και εδώ λένε ότι θα έρθει ο κακός λευκός να τους πιει το αίμα! Με αλλά λόγια ήμουν η προσωποποίηση του χειρότερου εφιάλτη τους, και για αυτό ήταν λογικό που αντιδράσανε έτσι! (γέλια)

-

Θα σύστηνες σε κάποιον να ζήσει στην Αφρική;

Για την Αφρική δεν ξέρω, αλλά στο Μαλάουι σίγουρα! Πολλοί εργαζόμενοι σε διεθνείς οργανισμούς θεωρούν την χώρα σαν την καλύτερη “εισαγωγή” στην πολύμορφη κουλτούρα της Αφρικής. Και είναι αλήθεια, δεν υπάρχει άλλη χώρα σε αυτήν την γωνιά του κόσμου που μπορείς να νιώσεις τόσο καλοδεχούμενος και ασφαλής όσο στο Μαλάουι!

Comment

Your email address will not be published.

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση cookies εκ μέρους μας. πληροφορίες

Διαφημιστικά Μηνύματα και cookie DoubleClick DART Το cookie DoubleClick DART χρησιμοποιείται από την Google στις διαφημίσεις που προβάλλονται στους ιστότοπους των συνεργατών της, όπως σε ιστότοπους που προβάλλουν διαφημίσεις του AdSense ή συμμετέχουν σε πιστοποιημένα από την Google δίκτυα διαφημίσεων. Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τον ιστότοπο alternactive.gr και βλέπουν ή κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση, ενδέχεται να αποθηκευτεί ένα cookie στο πρόγραμμα περιήγησης του εν λόγω τελικού χρήστη. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από αυτά τα cookie θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη προβολή και διαχείριση των διαφημίσεων στον(στους) ιστότοπο(-ους) του εκδότη και στον ιστό.

Close