alternative action, alternative thinking

Γυρίσατε; Γλυκό ψυγείου και γρήγορα! | της Αμάτας Σκουλούδη | Food

2.6K 0

Γυρίζεις από την παραλία όπου έκανες ελεύθερο camping σχεδόν όλες τις ημέρες των διακοπών σου. Κλείνεις την πόρτα του σπιτιού φορτωμένη με βαλίτσες, σακούλες και σακουλάκια, λερωμένες ομπρέλες, κάψιμο στην πλάτη (πώς την πάτησες έτσι και φέτος!), μαλλιά μπερδεμένα σαν δίχτυα και άμμο στα παπούτσια. Πρώτη σκέψη, ένα ζεστό μπάνιο. Δεύτερη, αμέσως μετά, ένα δροσερό γλυκό να τονωθείς και να διώξεις τη μελαγχολία της επιστροφής. Τίποτα το δύσκολο και περίπλοκο, ποιος έχει όρεξη για μπερδέματα; Γλυκό ψυγείου με ό,τι έχει ξεμείνει στο ντουλάπι. Δηλαδή: η απλούστερη κρέμα από άνθος αραβοσίτου, μερικά μπισκότα τύπου πτι-μπερ, που αν δεν ανοίξεις το πακέτο μένουν τραγανά για μήνες και μήνες, και λίγη τρούφα στο τέλος για να χαρεί και το μάτι.

Να πω πως το εξαφάνισα μόνη μου μέσα σε ένα απόγευμα; Ε, ας το πω, σιγά μη ντραπώ.
Υλικά για ένα μεσαίο πυρέξ:
– 2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ
– 3 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια
– 2 περίπου λίτρα γάλα
– 180 γρ. ζάχαρη
– κακάο, τρούφα ή τριμμένη σοκολάτα για το γαρνίρισμα
Διάλεξα ένα τετράγωνο πυρέξ, όχι πολύ μεγάλο, ώστε η κρέμα μου να μην απλωθεί και το γλυκό να κερδίσει σε ύψος. Άδειασα λίγο γάλα σε ένα ρηχό μπολ και βούτηξα στιγμιαία μερικά μπισκότα, ίσα να μαλακώσουν. Με αυτά κάλυψα τον πάτο του πυρέξ στριμώχνοντας το ένα δίπλα στο άλλο, αμέσως μετά τη βουτιά. Αν δεν υπάρχει χώρός για να μείνουν ολόκληρα, σπάστε στη μέση τα ακριανά, σκοπός είναι να φτιάξουν μπισκοτένιο στρώμα για το γλυκό.
glukopsugeiou2
Άφησα το πυρέξ στην άκρη και ζέστανα το μεσαίο μάτι της κουζίνας στη μεσαία σκάλα. Ετοίμασα την κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει το φακελάκι ανακατεύοντας μέχρι να γίνει απαλή, κάπως πηχτή αλλά να μη σφίξει. Προσοχή, μέτρια φωτιά για να μη κολλήσει και ανακάτεμα με κουτάλι συχνά-πυκνά! Μόλις έπηξε, την τράβηξα από τη φωτιά, την άφησα ήσυχη για 10 λεπτά, να χλιαρέψει, και μετά άπλωσα τη μισή πάνω από το πυρέξ με τα μπισκότα.
Κούνημα πέρα – δώθε να τα καλύψει όλα και άπλωμα με σπάτουλα αν χρειαστεί. Από πάνω έβαλα άλλη μια στρώση μπισκότα, αφού τα πέρασα από το γάλα και ακριβώς από πάνω τους ακόμα μία σειρά με μπισκότα. Εδώ είναι το κόλπο μου: συνήθως στα γλυκά ψυγείου βάζουμε διαδοχικά μία στρώση μπισκότο, μία κρέμα και πάει… στρώνοντας. Εγώ, όταν ετοιμάζω παρόμοια γλυκά, βάζω στη μέση της στρώσης διπλό μπισκότο, που, όταν πια η κρέμα αρχίσει να παγώνει, θα την βοηθήσει να σταθεί καλύτερα και να κοπεί σε δίκαια, σφιχτά κομμάτια χωρίς να διαλύεται στα πιάτα.
Μετά, λοιπόν, από τη διπλή στρώση μπισκότου, έβαλα την υπόλοιπη κρέμα και κούνησα ξανά το πυρέξ για να απλωθεί καλά. Έβαλα το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει για περίπου 3 ώρες, όμως νομίζω πως ένα δίωρο αρκεί. Μέχρι να τακτοποιήσω την πραμάτεια της παραλίας, είχα στο πιάτο μου γλυκάκι νόστιμο και παρήγορο. Μόλις το έβγαλα από το ψυγείο πασπάλισα με κακάο και τρούφα σοκολατένια γιατί το βρήκα κάπως …  χλωμό.
κείμενο – φωτογραφίες: Αμάτα Σκουλούδη
 Βρείτε το Alternactive στο Facebook, Twitter και στο Instagram.

Comment

Your email address will not be published.

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση cookies εκ μέρους μας. πληροφορίες

Διαφημιστικά Μηνύματα και cookie DoubleClick DART Το cookie DoubleClick DART χρησιμοποιείται από την Google στις διαφημίσεις που προβάλλονται στους ιστότοπους των συνεργατών της, όπως σε ιστότοπους που προβάλλουν διαφημίσεις του AdSense ή συμμετέχουν σε πιστοποιημένα από την Google δίκτυα διαφημίσεων. Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τον ιστότοπο alternactive.gr και βλέπουν ή κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση, ενδέχεται να αποθηκευτεί ένα cookie στο πρόγραμμα περιήγησης του εν λόγω τελικού χρήστη. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από αυτά τα cookie θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη προβολή και διαχείριση των διαφημίσεων στον(στους) ιστότοπο(-ους) του εκδότη και στον ιστό.

Close