alternative action, alternative thinking

Κάθε σκύλος ένα σπίτι! | Dogs’ Voice | Interviews

3.07K 0

Την Έλενα Δέδε, την πρωτοείδα στο Feast Athens στο Impact Hub, σε μια παρουσίαση δημιουργικών projects με κοινωνικό αντίκτυπο, όπου κέρδισε και το 1ο βραβείο. Η υπερδραστήρια και πάντα χαμογελαστή δικηγόρος, μαζί με τον Ηλία Χρυσοσπάθη βρίσκονται πίσω από την ψηφιακή πλατφόρμα Dogs’ Voice, ένα εύχρηστο και αξιόπιστο μέσο για την αποτελεσματική προώθηση αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες αλλά και για τη στήριξη των φιλοζωικών οργανώσεών σε όλη την Ελλάδα.

Πως ακριβώς λειτουργεί; Θα τα μάθεις όλα στη συνέντευξη που ακολουθεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά, θα χαθείς στις σελίδες του www.dogsvoice.grαναζητώντας τη φατσούλα και τη μουσουδίτσα που θα σου κλέψει το μυαλό και την καρδιά. Ξεκινάμε;

Πότε ξεκίνησε όλη αυτή η προσπάθεια και πως δημιουργήθηκε η ανάγκη για το Dogs’ voice;
Το Dogs’ Voice ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015 όταν αποφασίσαμε ότι η ιδέα για μια πλατφόρμα που θα διευκολύνει τις υιοθεσίες αδέσποτων σκύλων και θα μπορεί να στηρίζει έμπρακτα φιλοζωικές σε όλη την Ελλάδα πρέπει επιτέλους να υλοποιηθεί! Βλέποντας καθημερινά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον όγκο αγγελιών και την πληροφορία που χάνεται αποφασίσαμε μαζί με τον Ηλία Χρυσοσπάθη να φτιάξουμε μια ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου να βοηθήσουμε αυτούς που σκέφτονται να αποκτήσουν σκύλο να υιοθετήσουν έναν και να μην αγοράσουν. Λειτουργούμε με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που σημαίνει ότι όλα μας τα έσοδα διατίθενται στη δράση μας δηλαδή στην ενίσχυση φιλοζωικών οργανώσεων. Μας πήρε 4 μήνες να ετοιμάσουμε την πλατφόρμα με όσα λίγα χρήματα είχαμε στην άκρη και τον Ιούνιο το www.dogsvoice.gr ανέβηκε επιτέλους στον αέρα!

_MG_9978

Φωτογραφία: Γιάννης Φαφουτάκης

_MG_9958

Φωτογραφία: Γιάννης Φαφουτάκης

Ποιες είναι οι λειτουργίες της πλατφόρμας;
Στο www.dogsvoice.gr φιλοζωικές οργανώσεις και ιδιώτες καταχωρούν συμπληρώνοντας μια ηλεκτρονική φόρμα τους σκύλους που προωθούν σε υπέυθυνες υιοθεσίες. Κάποιος που ψάχνει σκύλο μπορεί με φίλτρα αναζήτησης την περιοχή, το μέγεθος, το φύλο και την ηλικία του σκύλου να αναζητήσει σκύλο και να έρθει πιο κοντά σε αυτόν που ψάχνει προκειμένου να υιοθετήσει τον σκύλο που του ταιριάζει!

Στόχος μας για τη λειτουργία των υιοθεσιών είναι να καταγραφούν όλοι οι σκύλοι που προωθούνται σε πραγματικό χρόνο σε υιοθεσίες και να διαδοθεί η πλατφόρμα ως το πιο αξιόπιστο εργαλείο εύρεσης σκύλου προς υιοθεσία. Η δεύτερη λειτουργία αφορά στην ενίσχυση φιλοζωικής δράσης. Οι καταχωρημένες φιλοζωικές της πλατφόρμας καταγράφουν στο προφίλ τους τις ανάγκες τους και τους τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να τις βοηθήσει είτε ως εθελοντής είτε με την προσφορά αγαθών. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να αποσταλούν σε φιλοζωικές οργανώσεις της πλατφόρμας χρήματα μέσω paypal για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών τους.

Αλήθεια, πόσα σκυλάκια έχουν καταχωρηθεί στη πλατφόρμα και πόσες υιοθεσίες έχουν γίνει μέχρι στιγμής;
Μέσα σε ένα μήνα λειτουργίας στο www.dogsvoice.gr έχουν καταχωρηθεί πάνω από 600 αγγελίες αδέσποτων σκύλων και έχουμε καταφέρει 25 επιτυχείς υιοθεσίες! Οι χρήστες που ψάχνουν σκύλο ανέρχονται κατά μέσο όρο στους 500 ημερησίως.

Η 2η λειτουργία του Dogs’ voice έχει να κάνει με τις φιλοζωικές. Πόσες είναι στην Ελλάδα και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτη τη στιγμή;
Υπάρχουν περισσότερες από 100 ενεργές φιλοζωικές σε όλη την Ελλάδα οι οποίες καταθέτουν καθημερινά πολύ σημαντικό έργο. Τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι φυσικά η έλλειψη έμπρακτης υποστήριξης σε πόρους και εθελοντές, η παντελής αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης με κάποιες εξαιρέσεις και τέλος η μεγάλη ανευθυνότητα των συμπολιτών μας που ενώ δεν στειρώνουν τα ζώα που έχουν απαιτούν να μετακυλήσουν ανεπιθύμητες γέννες σε ομάδες ανθρώπων που είναι απλώς εθελοντές και έχουν και οι ίδιοι πολύ περιορισμένες δυνατότητες. Μέσα σε όλα τα παραπάνω προστίθενται δυστυχώς αρκετά περιστατικά κακοποιήσης και η εσφαλμένη νοοτροπία των Ελλήνων για τον σεβασμό που οφείλουν να δείχνουν στην αστική πανίδα. Έχουμε παρατηρήσει σε πολλές γειτονιές της Ελλάδας εθελοντές που φροντίζουν αδέσποτα να στοχοποιούνται και να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες.

Υπάρχει κόσμος που δυσκολεύεται να υιοθετήσει ένα σκυλάκι, είτε λόγω περιορισμένου χρόνου, είτε λόγω οικονομικής κατάστασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις αν κάποιος θέλει πως μπορεί να βοηθήσει το έργο του Dogs’ Voice; 
Μπορεί να ψάξει και να βρει την φιλοζωική κοντά στην περιοχή του και να επικοινωνήσει μαζί της για να μάθει πως μπορεί να τη βοηθήσει προσφέροντας ελάχιστο χρόνο, μπορεί να εντοπίσει τις αγαπημένες του αγγελίες στο www.dogsvoice.gr και να τις αναδημοσιεύσει στο προφίλ που διατηρεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να στείλει έστω και 1 ευρώ σε κάποια φιλοζωική μέσω Paypal και το κυριότερο μπορεί να προσφέρει αγαθά (τρόφιμα, φάρμακα, σεντόνια, πετσέτες) σε κάποια φιλοζωική για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της!

10408838_477950709023465_5500035469833232352_n

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για μια δωρεά; Πως επιτυγχάνεται η διαφάνεια σε όλη αυτή τη διαδικασία;
Έχουμε ελέγξει ότι όλες οι καταχωρημένες φιλοζωικές της πλατφόρμας μας είναι σωματεία, αναγνωρισμένα από τα αρμόδια Πρωτοδικεία και διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα του σωματείου και όχι στο όνομα φυσικών προσώπων. Αν κάποια φιλοζωική λάβει χρήματα από την πλατφόρμα θα τη λάβει για την κάλυψη συγκεκριμένης ανάγκης που αναγράφει ο δωρητής στο κείμενο της δωρεάς. Εμείς κάθε 15 μέρες ελέγχουμε τα παραστατικά των φιλοζωικών για να δούμε ότι τα χρήματα αξιοποιήθηκαν πράγματι για τον σκοπό τον οποίο εστάλησαν και όχι για κάτι άλλο. Διασφαλίζουμε έτσι έναν μηχανισμό διαφάνειας και ενισχύουμε την αξιοπιστία της πλατφόρμας βοηθώντας ακόμα πιο αποτελεσματικά τις νόμιμες και καλά οργανωμένες φιλοζωικές οργανώσεις.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για την κακοποίηση των ζώων; To dogs voice δέχεται καταγγελίες κακοποίησης;
Το νομοθετικό πλαίσιο για την κακοποίηση ζώων μεταβλήθηκε σημαντικά από το 2012 και έχει γίνει επιτέλους πολύ αυστηρότερο από ότι στο παρελθόν. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη κατάκτηση της φιλοζωικής κοινότητας που πίεζει όλα αυτά τα χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση. Παρότι υπάρχουν προβλήματα και πολλά να γίνουν ακόμα η κακοποίηση ζώου μπορεί να οδηγήσει στη φυλάκιση του δράστη και στην καταβολή σοβαρών χρηματικών ποσών ως πρόστιμο.

Ενδεικτικά θα σας πω ότι πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο 40.000 ευρώ για κακοποίηση σκύλου ενώ έχει επιβληθεί και ποινή φυλάκισης 6 μηνών στο παρελθόν. To Dogs’ Voice αναδεικνύει περιστατικά SOS όπως τα ονομάζουμε που αφορούν σε πρόσκληση για οικονομική ενίσχυση περιστατικών ζώων που έχουν υποστεί κακοποίηση και βρίσκονται υπό την περίθαλψη φιλοζωικών οργανώσεων της πλατφόρμας.

11058760_473401809478355_2221304897436035442_n

Πόσο θεωρείς οτι επηρεάζει ένα κατοικίδιο ζώο την ανθρώπινη ψυχολογία;
Την επηρεάζει σημαντικά! Η επαφή με ένα κατοικίδιο ζώο συνιστά μια καθημερινή υπενθύμιση για το πόσο όμορφη και απλή είναι η ζωή στην ουσία της. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι αυτή η αλληλεπίδραση λειτουργεί αγχολυτικά για τον άνθρωπο και αυξάνει την συναισθηματική του ευφυία. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, το να δέχεσαι τόσο μεγάλη ποσότητα ανιδιοτελούς αγάπης και να εμπνέεσαι να την ανταποδώσεις βοηθά όχι μόνο την ψυχολογία αλλά και όλες τις σχέσεις ενός ανθρώπου. Είναι ένα μεγάλο σχολείο.

Ποιες είναι οι συμβουλές που δίνεις σε εκείνους που θέλουν να πάρουν ένα σκύλο;
Η πρώτη και σημαντικότερη είναι να υιοθετήσουν έναν σκύλο και να μην αγοράσουν. Δυστυχώς η πλειοψηφία των Ελλήνων διατηρεί ακόμα αυτή την εσφαλμένη προκατάληψη ότι ένας σκύλος ράτσας που κάποιος θα αγοράσει είναι καλύτερος από έναν ημίαιμο που θα υιοθετήσει. Δεύτερη συμβουλή είναι η συνειδητή και υπεύθυνη υιοθεσία. Ο σκύλος είναι μέλος της οικογένειας μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε καταλάβει τη φύση του και τη σεβόμαστε, δεν τον εγκαταλείπουμε ποτέ, δεν τον αφήνουμε σε ταράτσες και μπαλκόνια, δεν τον χτυπάμε και αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη για όλη του τη ζωή. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να υιοθετούμε έναν σκύλο που ταιριάζει στον τρόπο ζωής μας και μπορεί να γίνει ομαλά μέρος της καθημερινής ρουτίνας μας. Επειδή οι υιοθεσίες δεν είναι συναλλαγές ομοιάζουν με τον έρωτα. Καλό είναι λοιπόν να υιοθετούμε έναν σκύλο που έχει κάνει μέσα μας ένα κλίκ, τον έχουμε ξεχωρίσει και μπορούμε προκειμένου να είναι στη ζωή μας να κάνουμε και τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Τέλος, οφείλουμε να στειρώσουμε τον σκύλο μας. Δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας και οι φιλοδοξίες σας και τι ετοιμάζετε το επόμενο διάστημα;
Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι το μότο μας: Κάθε σκύλος ένα σπίτι! Έχουμε ετοιμάσει το video της ψηφιακής μας καμπάνιας μας για να προτρέψουμε τον κόσμο να υιοθετήσει και το οποίο προωθούμε και θα προωθήσουμε περισσότερο στο μέλλον. Την προώθηση του video χρηματοδοτεί το βραβείο που κερδίσαμε στο FEAST Athens τον Απρίλιο του 2015 ενώ για την παραγωγή του video δούλεψαν probono οι Θανάσης Τσιμπίνης, Μαριέττα Φαφούτη, Κωνσταντίνος Κουκουλιός, Σταμάτης Κούρος, Δημήτρης Σιάμπος, Άρης Ζέρβας, Ρένος Παπασταύρος και Γιάννης Ζούμπας.

Αν δεν υπήρχαν οι παραπάνω να στηρίξουν την καμπάνια με την αγάπη τους για αυτό που κάνουμε η καμπάνια δεν θα υπήρχε. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους για αυτό που είναι και για αυτό που έκαναν για το Dogs’ Voice. Επίσης, άμεσος στόχος μας είναι η οργάνωση ενός πανελλαδικού προγράμματος στειρώσεων όπου σε συνεργασία με χορηγούς και τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο θα στειρωθούν πάνω από 5.000 σκύλοι σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα θα μειώσει τον πληθυσμό των αδέσποτων σκύλων κατά 30% μέσα σε ένα χρόνο. Τέλος, στόχοι μας για το καλοκαίρι είναι να συνεχίσουμε να δίνουμε τροφή κάθε μήνα σε φιλοζωικές με τη βοήθεια του χορηγού μας QUALE και άλλων χορηγών και να παράσχουμε ακόμα περισσότερη βοήθεια στις φιλοζωικές της πλατφόρμας μας. Η πλατφόρμα μας αναπτύσσεται ακόμα και πολύ σύντομα θα ανέβει η version 2 που θα την κάνει ακόμα πιο διαδραστική προσελκύοντας πιο αποτελεσματικά πόρους και εθελοντές για την ενίσχυση της φιλοζωικής δράσης σε όλη την Ελλάδα!

Dogs’ Voice *Adopt a Stray Dog* campaign from Dogs’ Voice on Vimeo.

Comment

Your email address will not be published.

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση cookies εκ μέρους μας. πληροφορίες

Διαφημιστικά Μηνύματα και cookie DoubleClick DART Το cookie DoubleClick DART χρησιμοποιείται από την Google στις διαφημίσεις που προβάλλονται στους ιστότοπους των συνεργατών της, όπως σε ιστότοπους που προβάλλουν διαφημίσεις του AdSense ή συμμετέχουν σε πιστοποιημένα από την Google δίκτυα διαφημίσεων. Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τον ιστότοπο alternactive.gr και βλέπουν ή κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση, ενδέχεται να αποθηκευτεί ένα cookie στο πρόγραμμα περιήγησης του εν λόγω τελικού χρήστη. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από αυτά τα cookie θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη προβολή και διαχείριση των διαφημίσεων στον(στους) ιστότοπο(-ους) του εκδότη και στον ιστό.

Close