alternative action, alternative thinking

Γιώργος Γληνός: Από τα ουράνια σώματα στους γκεζλεμέδες | Interviews

1.18K 0

Της Βάσως Χόντου ●

Ο Γιώργος Γληνός είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου. Σπούδασε αστροφυσικός, δούλεψε στο εξωτερικό, ήταν ο υπεύθυνος κινητής τηλεφωνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, υπήρξε στέλεχος μεγάλης εταιρείας, κι ένα ωραίο πρωί γύρισε τη ζωή του ανάποδα. Παράτησε τις οπτικές ίνες, τους γαλαξίες, τα ραντάρ και τα τηλεσκόπια, μάζεψε ωραίες συνταγές, βρήκε προμηθευτές εκλεκτών ελληνικών προϊόντων κι έστησε το Food Truck.

Μια gourmet καντίνα που ταξιδεύει εδώ και λιγότερο από έναν χρόνο στην πόλη και ταϊζει τους Αθηναίους με ποντιακές πίτες (γκεζλεμέδες), σούπες ημέρας, ζεστή μεξικάνικη σοκολάτα με τζίντζερ, τσίλι και κανέλα, κόκκινο ζεστό κρασί. Μιλήσαμε με τον Γιώργο για τη ζωή, τις συνταγές, την ευτυχία, τα όνειρα. Κι εκείνος είχε να μας πει πολλές κι ενδιαφέρουσες μικρές ιστορίες.

Τελικά όλες οι ριζικές αλλαγές στη ζωή μας γίνονται ένα ωραίο πρωί και ξαφνικά; Στη δική σου περίπτωση είπες «ως εδώ ήταν, τα παρατάω όλα κι ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μαγειρική» ή αυτή η ιδέα υπήρχε καιρό στο μυαλό σου;

Εμ, δεν τα παράτησα ακριβώς, με απέλυσαν! Αλλά το φαγητό ήταν πάντα η αδυναμία μου, όπως και το να περιποιούμαι κόσμο. Απλά δεν είχα πιστέψει ποτέ πως κάποιος θα πλήρωνε για να φάει το δικό μου φαΐ. Ήξερα όμως πως όταν μαγείρευα ένιωθα καλά κι όταν ένιωθα καλά, μαγείρευα. Οπότε, αυτό το βήμα έγινε όπως κάθε βήμα. Απλά πήρα την απόφαση και το ‘κανα.

Το να μηδενίσεις και να ξεκινήσεις απ’ την αρχή με τί μοιάζει; Με πτώση χωρίς αλεξίπτωτο;

Αυτό το έχω κάνει αρκετές φορές. Κάθε φορά το να κάνεις το πρώτο βήμα είναι το πιο δύσκολο. Αλλά το δικό μου το μότο αν θες είναι: Αν αμφιβάλλεις, κάντο!

Είναι ευνοϊκό το περιβάλλον στην Ελλάδα για νέους επιχειρηματίες;

Ρητορική η ερώτηση, πάμε παρακάτω! Μετά από λιγότερο από ένα χρόνο «πετυχημένης» πορείας, δεν με αφήνει το «περιβάλλον» να ξεκινήσω να ασφαλίζομαι, να ασφαλίζω κόσμο, να γυρνάω χρήμα και να δίνω δουλειές. Έχω κάνει μια αίτηση π.χ. 2/9 και προχτές πήρα απάντηση ότι δεν μπορούν να μου απαντήσουν. Και κοντεύει Δεκέμβρης!

Τί παραπάνω σου προσφέρει η καντίνα σε σχέση με την κουζίνα ενός gourmet εστιατορίου;

Φαντάζομαι αναφέρεσαι στο Food Truck κι όχι σε μια οποιαδήποτε καντίνα! Γιατί η καντίνα γενικά έχει πολλές δυσκολίες: περιορισμένο χώρο και νερό, ηλεκτροδότηση από ηλιακά ή/και γεννήτρια, αέριο από φιάλες κλπ. Αλλά στο Food Truck μπορεί κανείς να φάει καλό, παραδοσιακό και υγιεινό φαγητό κάθε μέρα, σε τιμές που μπορείς να τρως στο διάλειμμα από την δουλειά και το Σαββατοκύριακο να φέρεις και την οικογένεια να δοκιμάσει. Φθηνοί δεν είμαστε, αλλά αρκεί να σου πω ότι όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι από Έλληνες παραγωγούς που έχω γνωρίσει ο ίδιος προσωπικά, και κοστίζουν στη χονδρική πιο ακριβά από τα συνώνυμά τους στα μεγάλα σουπερμάρκετ!

Θυμήσου την πιο αστεία αλλά και την πιο συγκινητική ιστορία που σου έχει συμβεί στο Food Truck.

Σταματάει ένα βράδι να φάει ένας αυτοκινητιστής και τυχαίνει εκείνη την ώρα να είναι στη βάρδια μια πολύ χυμώδης κοπέλα. Της λέει: κοπελιά, πιάσε ένα σάντουιτς με καλαμάκι και απ’ όλα! Κι εκείνη του λέει το γνωστό (σε μας) τροπάρι: ξέρετε δεν έχουμε σάντουιτς μόνο ποντιακούς γκεζλεμέδες και σούπα κλπ. Δοκιμάζει, πίνει και δυο μπίρες και φεύγοντας της λέει: Κοπελιά, πολύ καλός ο γκεζλεμές αλλά κι εσύ για καντινιέρισσα, βυζάρες!

Συγκινητικές έχω πολλές, ιδιαίτερα με παιδάκια που τρώνε και τους αρέσει (θεωρώ τα παιδιά τους πιο αυστηρούς κι ειλικρινείς κριτές). Έχω ακούσει ατάκες του τύπου, η καλύτερη καντίνα του κόσμου. Αλλά εκεί που πραγματικά συγκινήθηκα ήταν όταν με πήρε κάποιος τηλέφωνο να επιβεβαιώσει ότι δεν θα κλείναμε γιατί ξεκινούσε από το Ναύπλιο! Και του λέω, θα έχετε κι άλλες δουλειές και μου λέει, όχι για να φάω έρχομαι!

Μπορούν όλοι οι άνθρωποι να μαγειρέψουν καλά;

Δυνητικά ναι. Εξαρτάται τί σημαίνει καλά. Θέλει αγάπη, μεράκι και δουλειά.

Η μαγειρική τελικά είναι αυτά που είπες; Δηλαδή, αγάπη, μεράκι, δουλειά ή/και ταλέντο, σπουδές, μελέτη;

Λίγο απ’ όλα και καθετί από αυτά βοηθάει. Πρέπει πάντως να φτιάξεις πολύ φαΐ που μπορεί να ξεκινήσει από το «δεν τρώγεται» και να εξελιχθεί.

Η επιτυχία ενός φαγητού έχει να κάνει με τα εκλεκτά προϊόντα, τη σωστή εκτέλεση της συνταγής ή την αγάπη γι’ αυτόν που το φτιάχνεις;

Στις συνταγές δεν πιστεύω, εκτός αν μιλάμε για ζαχαροπλαστική. Γι’ αυτό κι εγώ τις προσφέρω απλόχερα σε όποιον μου τις ζητάει. Ξέρω ότι δεν θα το κάνει σαν κι εμένα, κι αν το κάνει, εγώ θα το έχω ήδη κάνει αλλιώς. Ποτέ δεν μαγειρεύω με το ίδιο μοτίβο. Τα άλλα σίγουρα. Μόνο αυτά και τα παραπάνω.

Τί θα μαγείρευες στη μητέρα σου, στην κόρη σου, στην αγαπημένη σου;

Τους μαγειρεύω κάθε μέρα. Ότι ξέρω ότι θα τους αρέσει. Στην μάνα μου μόλις έφτιαξα ένα κεκ (έτσι το λέει!) κολοκύθας που δεν είχε ξαναφάει και ξετρελάθηκε. Στην κόρη μου κρέπες σχεδόν κάθε πρωί στις 7 πριν το σχολείο. Για τον έρωτα που περνάει πάντα από το στομάχι επιστρατεύω ψάρι στα κάρβουνα. Τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει την αρχέγονη γεύση της φύσης, αλλά και την αρχέγονη εικόνα του κυνηγού που μαγειρεύει με τον παλιότερο γνωστό τρόπο. Ε, και τώρα τελευταία, γκεζλεμέδες, αρέσουν σε όλους!

Πώς γίνονται αυτοί οι ξακουστοί γκεζλεμέδες;

Το φύλλο είναι σπιτικό, χειροποίητο από αλεύρι και νερό μόνο, που ψήνεται στα ξύλα από έναν συνεταιρισμό ποντίων γυναικών στα Γιαννιτσά. Τα υπόλοιπα είναι απλά Ελληνικά υλικά παντρεμένα με μεράκι ανάλογα με την εποχή: ωμά χορταρικά, βαρελίσια φέτα, κασέρι Μυτιλήνης, μοσχαρίσιος κιμάς, παστουρμάς και ούλτρα-καυτερό σουτζούκι από τη Δράμα.

Δώσε μας μια γρήγορη συνταγή των τεσσάρων υλικών.

Ορίστε με δύο: Ένα ψάρι καλά πλυμένο (κατά προτίμηση στην θάλασσα), αλάτι αφρίνα (κατά προτίμηση από τα βράχια), μια λαδόκολλα. Ρίχνουμε αλάτι στην λαδόκολλα, ξαπλώνουμε επάνω το ψάρι, ρίχνουμε ακόμη λίγο αλάτι στο πάνω μέρος και την κοιλιά, το τυλίγουμε σφιχτά σαν καραμέλα και το βάζουμε στον φούρνο για 45 λεπτά μέχρι ένα κιλό ψάρι, συν άλλα 20 για κάθε επιπλέον κιλό. Και να το ξεχάσεις δεν παθαίνει τίποτα. Αν μας πειράζει που θα φαίνεται ζωντανό, ανοίγουμε την λαδόκολλα, κρατάμε το αλμυρό ζουμί και ανάβουμε για λίγο το γκριλ να ροδίσει.

Τί είναι «Ο γύρος της Μεσογείου σε δύο ρόδες»;

Είναι ένα οδοιπορικό από το ταξίδι που έκανα στα 26 μου με τη μηχανή με το εξής μοναδικό πλάνο: να κάνω όλο τον γύρο της Μεσογείου και να παραμείνω όσο πιο κοντά στην ακτή μπορώ. Στο ταξίδι κρατούσα σημειώσεις, αυτές έγιναν άρθρα για το περιοδικό ΜΟΤΟ και χρόνια αργότερα, τα άρθρα έγιναν βιβλίο. Κυκλοφορεί και μπορεί κανείς να το παραγγείλει από την σελίδα του βιβλίου στο Facebook (https://www.facebook.com/gyrosmesogeiou), είτε από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο.

Τί θα συμβούλευες κάποιον που σκέφτεται να τα παρατήσει όλα και να ασχοληθεί με αυτό που ζητάει η καρδιά του;

Αν αμφιβάλλεις, κάντο! Το σήμερα δεν είναι παρά το αύριο του χτες ή το χθες του αύριο…

Αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω, θα το ξανάκανες;

Εννοείται. Όλα

Ποιο μότο της δικής σου ζωής θα ήθελες να μην ξεχάσει ποτέ η κόρη σου;

Ελπίζω να βρει το δικό της μότο και να κρατήσει ότι της άρεσε από τα δικά μου.

Γιώργο σ’ ευχαριστούμε πολύ και καλό δρόμο!

  • Πληροφορίες για το πού βρίσκεται κάθε βδομάδα το Food Truck θα βρείτε στο: https://www.facebook.com/foodtruck.cooking/
  • Το βιβλίο του Γιώργου «Ο γύρος της Μεσογείου σε δύο ρόδες» διατίθεται κεντρικά στο βιβλιοπωλείο «Παρ’ ημίν» και μπορείτε να το προμηθευτείτε από: https://www.facebook.com/gyrosmesogeiou

Comment

Your email address will not be published.

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση cookies εκ μέρους μας. πληροφορίες

Διαφημιστικά Μηνύματα και cookie DoubleClick DARTΤο cookie DoubleClick DART χρησιμοποιείται από την Google στις διαφημίσεις που προβάλλονται στους ιστότοπους των συνεργατών της, όπως σε ιστότοπους που προβάλλουν διαφημίσεις του AdSense ή συμμετέχουν σε πιστοποιημένα από την Google δίκτυα διαφημίσεων.Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τον ιστότοπο alternactive.gr και βλέπουν ή κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση, ενδέχεται να αποθηκευτεί ένα cookie στο πρόγραμμα περιήγησης του εν λόγω τελικού χρήστη. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από αυτά τα cookie θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη προβολή και διαχείριση των διαφημίσεων στον(στους) ιστότοπο(-ους) του εκδότη και στον ιστό.

Close