alternative action, alternative thinking

Cyprus Comic Con: Μια υπερηρωική συνέντευξη! | Interviews

2.79K 0

Του Φώτη Γιάντσιου

Το Cyprus Comic Con έλαβε φέτος χώρα για δεύτερη χρονιά. Μεταξύ των διοργανωτών, ο Tony Michaels μας έκανε την τιμή να μιλήσει στο στο Alternactive για τη διοργάνωση, τον κόσμο που αγαπάει το αντικείμενο και τα σχέδια για το μέλλον. Μεταξύ των καλεσμένων, Κύπριοι, Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και σαν ιδιαίτερη έκπληξη, ένας από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones, ο δάσκαλος της Arya Stark, Syrio Forell (Μίλτος Γερολέμου), τίμησαν με την παρουσία τους το CCC.

Με την αγάπη που διατηρώ πλέον για την Κύπρο και τους ανθρώπους της, πήρα με μεγάλη χαρά αυτή τη συνέντευξη και σας παρουσιάζω, αγαπητοί αναγνώστες, τον Τόνυ:

Screenshot 2015-09-03 15.19.42

Λοιπόν, Τόνυ, στις 29 Αυγούστου έλαβε χώρα το Comic Con Cyprus.
Cyprus Comic Con, να

Αυτό δεν ήταν το πρώτο Comic Con, σωστά;
Όχι, ήταν το δεύτερο Comic Con αλλά και πάλι θα μπορούσα να το αναφέρω σαν το πρώτο, γιατί το actual πρώτο που κάναμε πέρυσι τον Σεπτέμβρη ήταν κάτι σαν beta Comic Con. Δεν είχαμε ιδέα καθόλου, αν θα ερχόταν κόσμος, πώς να το κάνουμε, τι να οργανώσουμε, τι να περιμένουμε, ποιες θα είναι οι απαιτήσεις κλπ. Ακόμη και όταν πήγαινα σε meetings με σπόνσορες τους το έλεγα επειδή ήτανε η αλήθεια. Κι όσοι θέλετε να υποστηρίξετε θα το εκτιμήσουμε και τα λοιπά. Ευτυχώς βρήκαμε λίγη υποστήριξη τον πρώτο χρόνο. Φέτος, βάσει και αυτών που μάθαμε πέρυσι, αλλάξαμε τον χώρο του event και μεταφερθήκαμε στο Filoxenia Conference Center το οποίο ήταν παλιά ξενοδοχείο και ανακαινίστηκε από την Κυβέρνηση για τους 6 μήνες που είχε η Κύπρος την Προεδρία (σ.σ. Της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Και τώρα είναι υπό τον Κ.Ο.Τ., τον Οργανισμό Τουρισμού και το νοικιάζουν για event. Το νοικιάσαμε λοιπόν, ήταν πολύ συνεργάσιμοι οι άνθρωποι και έτσι οργανώσαμε σιγά σιγά το δεύτερο event.

photo by: Vasililis Printezis

Millennium Falcon

photo by Κυριάκος Αριστείδης

Cosplay

photo by Κυριάκος Αριστείδης

Ποιοι είναι ακριβώς οι διοργανωτές;
Οι κύριοι organizers είμαστε πέντε. Είναι ο Αντώνης ο Αριστοδήμου, ο Peter Anders Hvass, o Chris Ellinas, ο Τάσος Αναστασιάδης και εγώ. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν μου αρέσει να τους αποκαλώ volunteers αν και είναι volunteers, όπως και εμείς, staff, άτομα τα οποία βοήθησαν πάρα, πάρα, πάρα πολύ. O Ανδρέας Κυριάκου, που οργάνωσε το Film Festival και ήταν εξαιρετικός. Ο Neil Barnett που ήταν ο illustrator μας και έκανε εξαιρετική δουλειά. Μιλήσαμε με όλους τους σπόνσορες και ήταν όλοι ευχαριστημένοι μαζί του. Η Crystal Michael που έγραφε άρθρα για την ιστοσελίδα, η Helen Christofi που οργάνωσε τον διαγωνισμό cosplay και είμαι σίγουρος πολλοί, άπειροι άλλοι που τώρα μου διαφεύγουν.

Εσείς οι πέντε που ανέφερες, πώς σας ήρθε η ιδέα να διοργανώσετε το φεστιβάλ; Εσύ και ο Αντώνης έχετε το Ant Comics, ξέρω. Οι υπόλοιποι;
Ο Chris Ellinas έχει την αλυσίδα καταστημάτων στην Κύπρο ‘Gamer’s Boulevard.’ Αυτή είναι η δεύτερή του δουλειά και το κάνει γιατί το αγαπά, περισσότερο. Ο Τάσος Αναστασιάδης διδάσκει comics στο European University of Cyprus, που ήταν και σπόνσοράς μας φέτος. Και το κονέ αυτό το χρησιμοποιήσαμε και μέσω του sponsorship πιάσαμε και ένα scholarship (υποτροφία), για έναν χρόνο, για θέματα τέχνης, κόμικς και λοιπά στο Πανεπιστήμιο και κάναμε έναν διαγωνισμό και το κέρδισε μια κοπέλα.

Έχουμε όλοι μας το παρελθόν. Ο λόγος για τον οποίο το ξεκινήσαμε, δεν μπορώ να μιλήσω για τους άλλους, θα σου πω τη δική μου πλευρά την οποία μοιραζόμαστε με τους άλλους, είναι το ότι βρισκόμαστε σε μια ηλικία που όταν μεγαλώναμε στην Κύπρο και ήμασταν fans του pop culture της 9ης τέχνης, ήμασταν πολύ λίγοι, πολύ περιορισμένοι και μπορώ να σου πω μάλιστα πως κάποιος ήταν στιγματισμένος, αν ακολουθούσε αυτήν την ασχολία. Και σκεφτήκαμε ότι μπορούμε ξεκινήσουμε, να δοκιμάσουμε να κάνουμε μια οργάνωση στην οποία να φέρουμε αυτόν τον κόσμο κοντά. Να γνωρίζει ο ένας τον άλλον, να εκφράζεται όπως θέλει, να περνά καλά. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σου πω ότι το πετύχαμε, γιατί και πέρυσι και φέτος δεν είχαμε ούτε μία παρεξήγηση ανάμεσα στον κόσμο, ούτε καβγά, ούτε τίποτα. Ήταν όλος ο κόσμος ευτυχισμένος, όλοι περνούσαν καλά και αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν πέρυσι, στο cosplay parade όπου ένας από τους cosplayers ζήτησε το μικρόφωνο. Και όταν το πήρε είπε “Μένω Πάφο, δεν ξέρω κανέναν εκεί που να ασχολείται με αυτό που ασχολούμαι και σήμερα κατάφερα να γνωρίσω κόσμο και ευχαριστώ πολύ γιατί δε νόμισα ποτέ ότι θα είχαμε στην Κύπρο αυτήν την ευχέρεια.” Αυτό είναι που μου αρέσει να παίρνω από το Con, όπως και όλοι μας.

Πες μου για τον κόσμο. Πόσος κόσμος ήρθε;
Φίλε, σε καμία φάση δε σταμάτησε να έχει ουρά απ’ έξω. Ο κόσμος ερχόταν συνέχεια. Είδα ακόμα και κάποια tweets από τους σπόνσορές μας που ήταν εκεί, στους δικούς τους λογαριασμούς έλεγαν αυτό, ότι ο κόσμος δεν σταμάτησε να έρχεται. Τα νούμερα τα οποία μπορούμε να καταμετρήσουμε βγαίνουν στις 8.000. Και όταν λέω μπορούμε να καταμετρήσουμε, εννοώ ότι μας είχαν λείψει τα wrist bands η ώρα 7 το απόγευμα. Και είχε ακόμα ουρά και τους είπαμε μπείτε. Επίσης όλοι οι cosplayers δεν πήραν wrist bands επειδή η είσοδος ήταν ελεύθερη για αυτούς. Οπότε επίσημα μπορώ να πω 8.000. Τώρα, μπορεί να ήταν και περισσότεροι.

Μίλτος Γερολέμου (Syrio Forrell)

photo by Κυριάκος Αριστείδης

Tony & Miltos Only the worthy

Είδα πολλούς σπόνσορες στην ιστοσελίδα του Con οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τον τομέα. Αυτοί τι αντίδραση είχαν όταν τους προσεγγίσατε;
Με κάποιους από αυτούς, είχαμε καλή συνεργασία η οποία ξεκίνησε από το πρώτο Con, όπου θέλησαν να μας υποστηρίξουν χωρίς, όπως λες κι εσύ να έχουν κάποια σχέση αλλά είδαν ότι ήταν κάτι το πρωτοποριακό για την Κύπρο και ήθελαν να το υποστηρίξουν. Έτσι , είχαμε καλές σχέσεις μαζί τους. Κάποιοι ήταν λίγο πιο δύσκολο να πειστούν να έρθουν αλλά η αντίδρασή τους μετά το Con ήταν απίστευτη. Μάλιστα κάναμε μια προσπάθεια με όλους, ακόμα και με τον Mix FM ας πούμε, που δεν έχουν πολλή σχέση με το θέμα μας, κάναμε κάτι έτσι ώστε να έχουν σχέση με το θέμα. Παραδείγματος χάριν ο Τάσος ο Αναστασιάδης σχεδίασε για τον Mix FM μια μασκότ υπερήρωα με το σήμα του Mix FM, ο MixMan ας πούμε και το προώθησαν αυτό στο event. Δηλαδή έκαναν cut-outs, έκαναν banners, έκαναν stickers και τα λοιπά. Η Bionic που πουλάει υπολογιστές, έκανε το φανταστικό Millennium Falcon computer που είδες. To La kanelle που κάνει cakes, έκανε το Hulk-Cake. Δηλαδή με όλους προσπαθήσαμε με κάποιον τρόπο να μπουν στη φάση κάπως του event. Ακόμα κι έτσι πάντως, είχαμε κάποιες δυσκολίες στο να βρούμε χορηγούς.

Ποια ήταν τα βασικά event; Είδα τους καλεσμένους, το Film Competition, το Cosplay. Άλλα;
Είχαμε το Gaming, διάφορα gaming tournaments όπως στο HeartStone όπου πήραν μέρος οι Legends που είναι Κύπριοι και είναι top rank στο HeartStone. Eίχαμε Mortal Combat, Street Fighter, Smash Bros και Pac Man!

COMIC_CON728x395

Έτσι!
To Pac Man το retro. Βασικά ο Cyprus Gamer έφερε retro κονσόλες και έκανε έναν διαγωνισμό, όποιος κάνει όλη την ημέρα το υψηλότερο σκορ θα κερδίσει κάποια limited edition video games και τα λοιπά. Όπως είπες ήταν το International Film Festival με 140 international applications, ήταν το Cosplay Contest όπου επίσημα έλαβαν μέρος 140 cosplayers αλλά είχε κι άλλους που δεν έλαβαν μέρος και ήρθαν απλά for the fun of it. Είχαμε τους διάφορους διαγωνισμούς που έκαναν και τα μαγαζιά, όπως με το Millennium Falcon. Είχαμε το tabletop section στο οποίο είχαμε Magic the Gathering, Warhammer, διάφορα τέτοιου είδους και D&D. Είχαμε και introductory αλλά και πιο προχωρημένα storylines που ήρθανε απλά για να δείξουνε πως είναι, τα παιδιά. To fringe festival έξω που το έκανε ο Mix FM. Ήρθαν διάφορα φαγάδικα και τα λοιπά. Και επίσης πολύ ωραίο ήταν το after party, στο club TEEZ, όπου κανόνισαν τα παιδιά και έφεραν arcade machines, pinballs και τα λοιπά, ονόμασαν τα ποτά τους, είχαν παραδείγματος χάριν ένα σφηνάκι, το Incredible Hulk, κι ήταν πράσινο και έβγαζε καπνό, ήταν γενικά υπέροχο.

Είχατε καλή ανταπόκριση από τους καλεσμένους;
Είχαμε πολύ καλή ανταπόκριση. Του Μίλτου (σ.σ. Γερολέμου), του είχα στείλει μήνυμα μία εβδομάδα πριν από το πρώτο Comic Con, για να του πω κοίτα, είμαστε αυτοί κι αυτοί, είμαστε non profit, όπου παρεμπιπτόντως, με το non-profit εξηγείτε και το 2 με 1 Ευρώ εισιτήριο, θέλουμε να υποστηρίξουμε το local talent, όπου φυσικά πιάνεται και η Ελλάδα μέσα, και θα ήταν τιμή μας αν έρθετε και μου απάντησε απευθείας, “I will not miss it for the world.” Δηλαδή ήταν εξαιρετική η ανταπόκριση του Μίλτου και η βοήθειά του με όλα. Είχαμε τέσσερις Έλληνες σαν special guests: Ήταν οι Mangatellers, που τα παιδιά ήταν εξαιρετικά, έφεραν έδειξαν το manga τους, πέρασαν ωραία, ο Ηλίας Κυριαζής, τους ξέρεις, ο Γιάννης Ρουμπούλιας, και ο Μιχάλης Διαλυνάς. Επίσης είχαμε τον Erik Maell ο οποίος είναι illustrator για την LucasFilms και τώρα τώρα ξεκίνησε να κάνει δουλειά και για Marvel και για DC και επίσης έβγαλε τώρα το Mona Lisa Reimagined, που σου συστήνω να το ελέγξεις online. Είναι απίστευτο, είναι διάφοροι καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο με θέμα ‘Reimaginations of Mona Lisa’ και τα έβαλε σε ένα βιβλίο και έχει τα πάντα, από χελωνονιντζάκια, μέχρι Boba Lisa, από τον Μπομπ Σφουγγαράκη, είναι πολύ ωραίο. Και είχαμε για δεύτερη χρονιά τον Neil Gibson, CEO της TPub Applications, που έχει γράψει τα Twisted Dark και Twisted Light και ήταν νούμερο 1 σε πωλήσεις στο Kindle. Όλα τα παιδιά που ήρθαν ήταν εξαιρετικά, πολύ καλά με τον κόσμο και όλος ο κόσμος ήταν υπερευτυχισμένος μαζί τους και ελπίζουμε για περισσότερα την επόμενη χρονιά.

CCC

photo by Κυριάκος Αριστείδης

CCC 2

photo by Κυριάκος Αριστείδης

Δύο ερωτήσεις ακόμα: Εσένα ποιο ήταν το αγαπημένο σου συμβάν σε αυτό το Comic Con;
Ειλικρινά, όσο cheese και να ακουστώ, εγώ αρχικά δεν έζησα ούτε το φετινό ούτε το περσινό Comic Con. Ήμουν απλά παντού. Αλλά για μένα, αυτό που παίρνω πάντα μαζί μου, ήταν η τελευταία μία ώρα που είχα ελεύθερο χρόνο και πήγα έναν γύρο σε όλους, από μαγαζιά, κόσμο, σπόνσορες, artists, παρένθεση, είχαμε και 30-40 local artists παρόντες, και όλους τους ρωτούσα αν ήταν χαρούμενοι και αν είχαν περάσει ωραία. Και όταν όλοι μου έλεγαν ναι, και ευχαριστούμε, ήταν εξαιρετικά και τα λοιπά, αυτό είναι το αγαπημένο μου μέρος του Con. Το να βλέπω κόσμο ευτυχισμένο. Σοβαρά τώρα.

Το πιστεύω. Και η δεύτερη και τελευταία ερώτηση είναι, ποια είναι τα σχέδια για του χρόνου;
Αρχίσαμε με μία εβδομάδα διακοπές και θα έχουμε το πρώτο μας meeting για του χρόνου την επόμενη Τετάρτη. Θέλουμε να προσπαθήσουμε για κάτι πιο μεγάλο. Πολλοί μας ζητούν να γίνει δύο ήμερες το event. Θα ανοίξουμε και ένα suggestion box στο website μας και στο Facebook, ώστε να μπορεί ο κόσμος να μπαίνει και με κατηγορίες να μας συστήνει πράγματα τα οποία θέλουμε να έχουμε επίσημα καταγεγραμμένα για να τα βλέπουμε. Θα προσπαθήσουμε να μεγαλώσουμε το event, να το κάνουμε πιο δυνατό. Προς το παρόν όμως δε θα αποκαλύψω περισσότερα.

Κανένα πρόβλημα από μένα. Τόνυ σε ευχαριστώ πολύ!
Εγώ ευχαριστώ.

Περισσότερα για το Cyprus Comic Con, τα event και τους καλεσμένους: http://cypruscomiccon.org/el/ & https://www.facebook.com/cypruscomiccon

Περισσότερα για το Ant Comics: https://www.facebook.com/AntComics

Περισσότερα για το εγχώριο, Θεσσαλονικιώτικο Comic Con: https://alternactive.gr/to-proto-comic-con-tis-thessalonikis-interviews/

Συνέντευξη: Φώτης Γιάντσιος

 Βρείτε το Alternactive στο Facebook, Twitter και στο Instagram.

Comment

Your email address will not be published.

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση cookies εκ μέρους μας. πληροφορίες

Διαφημιστικά Μηνύματα και cookie DoubleClick DART Το cookie DoubleClick DART χρησιμοποιείται από την Google στις διαφημίσεις που προβάλλονται στους ιστότοπους των συνεργατών της, όπως σε ιστότοπους που προβάλλουν διαφημίσεις του AdSense ή συμμετέχουν σε πιστοποιημένα από την Google δίκτυα διαφημίσεων. Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τον ιστότοπο alternactive.gr και βλέπουν ή κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση, ενδέχεται να αποθηκευτεί ένα cookie στο πρόγραμμα περιήγησης του εν λόγω τελικού χρήστη. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από αυτά τα cookie θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη προβολή και διαχείριση των διαφημίσεων στον(στους) ιστότοπο(-ους) του εκδότη και στον ιστό.

Close