alternative action, alternative thinking

Αμοργός: Το νησί της προσωπικής αναζήτησης | Travel

627 0

Του Βασίλη Βουλγαράκη ●

“Κρυμμένο” στη μέση του Αιγαίου σε φόντο γαλανό, το νησί όπου ξεκινάς για να το ανακαλύψεις και καταλήγεις να έχεις ανακαλύψει μια μεριά του εαυτού σου που θέλει να το επισκέπτεται ξανά και ξανά”.

Ακόμη και στα τέλη του Οκτώβρη το καλοκαίρι επιμένει για λίγο καιρό ακόμη στη νησιωτική Ελλάδα. Έτσι, μερικές ηλιόλουστες και ζεστές ημέρες πριν αλλάξει η ώρα αρκούν για ένα ταξίδι στα κλεφτά ως τις Κυκλάδες, για να ανακαλύψεις το νησί της Αμοργού.

Αλήθεια, σε κάθε ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν πόσες φορές έχεις ακούσει τη φράση “ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας”; Η φετινή χρονιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση σωστά; Η έκφραση  όμως, “βαριά βιομηχανία” είναι φορτισμένη, ο νους σου θέλοντας και μη ανατρέχει στη μαζικότητα, το αυστηρό πρόγραμμα, την τυποποιημένη παραγωγή που δεν αφήνει χώρο για τη λεπτομέρεια της ιδιαιτερότητας. Άραγε η Αμοργός έχει υποστεί κάτι από όλα αυτά για χάρη του ελληνικού τουρισμού στα στενά ώρες ώρες πλαίσια που αυτός παρουσιάζεται στους “πελάτες” του; Έλληνες και ξένους;

Αυτή η σκέψη γυρνούσε στο μυαλό μου στη διάρκεια των συναντήσεων για την οργάνωση του ταξιδιού. Γράφω για συναντήσεις, γιατί στην Αμοργό με οδήγησε η ομάδα των #authtraveljournalists. Δύο καθηγήτριες-συντονίστριες και ένα σύνολο φοιτητών του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, με κοινό σημείο τη διάθεση να συνδυάσουμε την εμπειρία του να ταξιδεύεις με τη δημοσιογραφία. Με αφετηρία λοιπόν, τη Θεσσαλονίκη ετοίμασα τα πράγματά μου, για να ανακαλύψω μαζί με τους συναδέλφους μου την Αμοργό  λαμβάνοντας μέρος στο 14 Διενθές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ 2016 για το τουρισμό και την ανάπτυξη του νησιού. Οι παρακάτω παράγραφοι συγκεντρώνουν με λίγα λόγια όσα κράτησα από το 5ήμερο ταξίδι.

Ψημένη ρακή…η αρχή και το τέλος του ταξιδιού πρακτικά ορίστηκαν από το φημισμένο ποτό της Αμοργού. Δε γινόταν να μη γυρίσω χωρίς έστω ένα μπουκάλι ψημένη ρακής, για την οποία άκουσα αμέσως από όσα άτομα έμαθαν για το επικείμενο ταξίδι μου. Πριν καν φτάσω, δηλαδή, γνώριζα ότι από αυτήν τη ρακή έπρεπε να ξεκινήσω και το ποτηράκι για το καλωσόρισμα που μας περίμενε στο ξενοδοχείο με επιβεβαίωσε. Μαζί με τη ρακή βέβαια, το κέρασμα είχε και μελομακάρονα, που στην Αμοργό τα φτιάχνουν όλο το χρόνο, όπως έμαθα. Ένα τράτο λοιπόν, και η όρεξή μου για να εξερευνήσω το νησί ήδη με είχε καταλάβει για τα καλά!

3

Αν και είναι σχετικά μικρό νησί, η Αμοργός θέλει το χρόνο της για να την ζήσεις. Τα κυκλαδίτικα νησιά φημίζονται για τα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματά τους, αλλά αυτό που ξεχωρίζει στο νησί  είναι η αυγή του ζεστού ήλιου τις πρώτες πρωινές ώρες. Ένα δυο κομμάτια νόστιμη αμοργιανή ομελέτα, φρέσκα φρούτα και η μέρα ξεκινάει από νωρίς για μπόλικη πεζοπορία. Κατά μήκος της Αμοργού, έχουν χαρτογραφηθεί και σηματοδοτηθεί 7 κύριες διαδρομές, άλλες μεγαλύτερες κι άλλες μικρότερες, ενώ γίνονται όλο το χρόνο εργασίες για τη βελτίωσή τους από ομάδες επιστημόνων και μελετητών με τη συνδρομή και κατοίκων. Το πιο χαρακτηριστικό τους κοινό στοιχείο είναι η ευκαιρία που δίνουν στους πεζοπόρους να γνωρίσουν την πραγματική φυσιογνωμία του νησιού. Πρόκειται για έναν τόπο βραχώδη και  ξερό, συνάμα όμως αρκετά φιλόξενο. Για το λόγο αυτό, στην Αμοργό παρατηρείται ήπια κτηνοτροφία (ερίφια, αγελάδες) και αξιοσημείωτη ποικιλία βοτάνων εξαιτίας ακριβώς της ιδιομορφίας του, γεγονός άλλωστε που οι Αμοργιανοί φροντίζουν να αναδείξουν και μέσα από τη γαστρονομία τους

Ενώ λοιπόν, η Αμοργός βρίσκεται καταμεσής του Αιγαίου μερικές από τις πιο νόστιμες συνταγές της, χάρη στα υλικά που περιέχουν, παραπέμπουν σε κουζίνες ορεινές. Το ξακουστό πατατάτο με κατσικίσιο κρέας και άλλα πιάτα με κρεατικά εκπλήσσουν τον ουρανίσκο και το στομάχι, ιδιαίτερα μάλιστα όταν σερβίρονται στο τραπέζι μετά από μια πολύωρη πεζοπορία. Η γαστρονομία του νησιού βέβαια δεν απλά χορταστική, πέρα από τη θρεπτική αξία των τροφών η Αμοργός αποτελεί σαν μέρος μια μικρή τράπεζα βοτάνων με περίπου 600 διαφορετικά είδη να φυτρώνουν στο νησί και να χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως και φυσικά ως αφεψήματα και καρυκεύματα.

8

Η γεύση επομένως, που προσφέρει στον επισκέπτη της η Αμοργός είναι μοναδική, ίσως γιατί να μην είναι και αυτή που θα περίμενε. Μια γεύση που δε βρίσκεται μόνο μες τα πιάτα του νησιού, βρίσκεται και στις μυρωδιές που γυροφέρνει ο δυνατός αέρας, στα πολύχρωμα μικρά μαγαζιά στα κατάλευκα σοκάκια του νησιού και φυσικά στους ανθρώπου του. Μια “δοκιμή” αρκεί για να πείσει ότι οι κάτοικοι στην Αμοργό αγαπάνε το τόπο τους όπως ακριβώς είναι, τον σέβονται και εκτιμούν ότι οι αλλαγές εκεί θα έρθουν στο χρόνο που τους αρμόζει. Πράοι και επιμελείς στην καθημερινή τους ασχολία, καθόλου βιαστικοί, ευγενικοί με τους ταξιδιώτες όχι για να τους εκμαιεύσουν κάτι’ πολλοί απ’ αυτούς είναι ή υπήρξαν κάποτε κι οι ίδιοι ταξιδιώτες. Αν μη τι άλλο, προκαλεί ενδιαφέρον πώς αρκετοί κάτοικοι σε ένα τόσο μικρό νησί (λιγότερα από 2000 άτομα) είτε κατάγονται από άλλα μέρη, είτε έχουν επιστρέψει στην Αμοργό για να στήσουν από την αρχή τις ζωές τους στην πατρίδα τους. Τα διάσπαρτα μικρά εργοτάξια που χτίζουν νέα οικοδομήματα επίσης, υπονοούν ότι το μέρος πρόκειται να αποκτήσει περισσότερο πληθυσμό τα προσεχή χρόνια.

4

Η ζωή στην Αμοργό δηλαδή ορίζεται από τους ανθρώπους της, οπότε το καλύτερο που έχει να κάνει ο ταξιδιώτης είναι να ακολουθήσει τους ρυθμούς της..τους ρυθμούς των Αμοργιανών και θα αφουγκραστεί τη ταυτότητα του τόπου. Η Αμοργός σαν μέρος ενδείκνυται για προσωπική αναζήτηση. Κι αν η περιήγηση στις φυσικές ομορφιές του τόπου δεν αποτελεί από μόνη της μια καλή μέθοδος για αυτό, στο νησί απαντάται ένα μοναστήρι χωρίς άλλο παρόμοιο στην Ελλάδα, η Παναγία Χοζοβιώτισσα -παρότι με 2 μόνο μοναχούς σήμερα- αποτελείται από 100 σκήτες κυριολεκτικά χτισμένες κατακόρυφα σε γκρεμό!

Φυσιοδίφης, δραστήριος, περιηγητής της γαστρονομίας και της κατάνυξης, οποιοσδήποτε τύπος ταξιδιώτη είναι ευπρόσδεκτος στη μακρόστενη Αμοργό, αφού η κάθε μια πλευρά της εναλλάσσεται και διαδέχεται την άλλη. Συναρπαστικά απλή, η ζωή εκεί φαίνεται να  στερείται προβλημάτων, ωστόσο κάτι τέτοιο θα ήταν σφάλμα να το υποθέσει κανείς. Όπως και σε άλλα νησιωτικά μέρη έτσι και στην Αμοργό εντοπίζονται τα ανάλογα νησιωτικά προβλήματα. Οι ίδιοι βέβαια οι ντόπιοι ξεχωρίζουν δύο βασικά ζητήματα: Μια υποδομή για την υγεία και την περίθαλψη των κατοίκων και οι βροχοπτώσεις είναι αυτά που ουσιαστικά πραγματικά λείπουν από το νησί. Μόνο όταν η κουβέντα κατέληγε σε αυτά το χαμόγελο των Αμοργιανών χαλάρωνε, χωρίς όμως να μεταδίδουν ανησυχία παρά μονάχα ελπίδα ότι τέτοιες δυσκολίες έχουν τους τρόπους να τις υπερβαίνουν.

11

Οι άνθρωποι, τα ζώα τους, τα μέρη της Αμοργού και τα διάφορα κεράσματα…αυτά είναι τα πρόσωπά της, κι όλα αποπνέουν την ίδια αμεσότητα και γαλήνη. Σε όλο το μήκος, το πλάτος και το ύψος του νησιού η διαδικασία να το ανακαλύψεις αντιστρέφεται καθώς εξελίσσεται. Ουσιαστικά δηλαδή, μετατρέπεται σε μια εσωτερική ανακάλυψη του εαυτού, όσο οι απότομοι άνεμοι κρατάνε το μυαλό σε εγρήγορση όσο τα μάτια κοιτάζουν το αφοπλιστικά απέραντο γαλάζιο. “Λογικό ο Λικ Μπεσόν να γυρίσει την ομώνυμη ταινία στην Αμοργό…” κατέληξα στο το συμπέρασμα σχεδόν σαν κάτι το προφανές. Η απλότητα της Αμοργού δε αφήνει πολλά περιθώρια στο νου, εκεί που το φως χτυπά στις βραχώδεις εκτάσεις και αντανακλάται στη βαθιά θάλασσα η σκέψη αναγνωρίζει μια οικειότητα. Μπορεί  έτσι λιτή όπως είναι, η Αμοργός να συστήνεται στον επισκέπτη χωρίς περιστροφές κι για αυτό να καλλιεργεί τη τάση της επιστροφής σ’ αυτήν…εις το επανιδείν λοιπόν.

Βασίλης Βουλγαράκης
Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

#ΑuthTravelJournalists

Comment

Your email address will not be published.

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση cookies εκ μέρους μας. πληροφορίες

Διαφημιστικά Μηνύματα και cookie DoubleClick DARTΤο cookie DoubleClick DART χρησιμοποιείται από την Google στις διαφημίσεις που προβάλλονται στους ιστότοπους των συνεργατών της, όπως σε ιστότοπους που προβάλλουν διαφημίσεις του AdSense ή συμμετέχουν σε πιστοποιημένα από την Google δίκτυα διαφημίσεων.Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τον ιστότοπο alternactive.gr και βλέπουν ή κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση, ενδέχεται να αποθηκευτεί ένα cookie στο πρόγραμμα περιήγησης του εν λόγω τελικού χρήστη. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από αυτά τα cookie θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη προβολή και διαχείριση των διαφημίσεων στον(στους) ιστότοπο(-ους) του εκδότη και στον ιστό.

Close